Închide

Miting Noua Dreaptă în centrul Clujului. Nemulţumirile susţinătorilor „familiilor tradiţionale”: „Am ajuns de la Avram Iancu la parade gay”

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 23, 2018 1 367

 

Câţiva reprezentanţi ai Noii Drepte şi susţinători ai „familiei tradiţionale” s-au adunat azi în centrul Clujului, cu pancarte şi lozinci, „în sprijinul familiei”, a „normalităţii” şi ca formă de protest împotriva „celei de a doua parade a homosexualilor din Cluj”. În timp ce comunitatea LGBTQ din Cluj îşi susţine dreptul de a se manifesta şi a mărşălui într-un oraş care se pretinde european şi civilizat, mişcarea Noua Dreaptă primeşte girul administraţiei locale să îşi organizeze mitingul în centrul Clujului. În aceeaşi zi în care e programat şi marşul Cluj Pride, exilat în afara zonei centrale.

Puţin după ora 12.00, câțiva reprezentanții ai Noii Drepte şi susținători ai „familiei tradiționale” s-au adunat în Piața Avram Iancu.

 

 

S-au ţinut discursuri, s-au adus pancarte şi chiar un drapel. Participanţii, dintre care unii au venit cu tot cu copii, au scandat, la îndemnul liderului de protest, lozinci precum „Dumnezeu a dat / femeie și bărbat”, „Lege divină, familia creștină”, „Adevărul vrei, nu vrei, omul nu se naște gay”. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în Cluj este permisă şi în acest an o „paradă a homosexualilor”. Mai mult, reprezentanții Noii Drepte îi cer primarului Emil Boc să organizeze referendum în ceea ce priveşte organizarea de „marşuri gay”. „E treaba lor ce fac ei în casă. De ce felul în care fac ei sex trebuie scos în stradă? Apoi ne acuzați de intoleranță”, a spus unul dintre organizatorii mitingului. „Tara asta e a noastră, a românilor, a creştinilor”,  a susţinut liderul Noua Dreaptă Cluj, Codrin Goia.


„Ajunge parada brand de Cluj. Doriţi ca oraşul Cluj Napoca să fie asociat cu asta?”, a întrebat Tudor Ionescu, preşedintele Noii Drepte. Câteva voci s-au alăturat pentru un „nuu” destul de stins. De altfel, „mitingul normalităţii” a adunat destul de puţini participanţi. Vremea nefavoribilă i-a făcut pe câţiva dintre ei să se refugieze pe treptele bisericii, în vreme ce reprezentanţii Noii Drepte au rămas în piaţă ţinând sus pancarta prin care cer referendum pentru „familia tradiţională”.

 

 

„Suntem reprezentanții normalității, să ne adunăm în jurul acestui scop”, zice reprezentantul Noii Drepte, venit din Targu Mureş. Acesta prezintă un aşa-zis studiu de caz al Canadei. În discursul său, deschiderea către drepturile comunitații LGBT e descrisă ca fiind discriminatorie față de „familia normală”.


„Aceşti non-clujeni (vin oameni din afara țării, inclusiv viceprimarul din Koln) vin să ne spună cât de discriminate sunt anumite persoane. Nu am auzit de impozit în plus pentru homosexuali, de oameni linşați sau asa ceva”, spune Călin Mărincuş. Acesta a avut  şi un mesaj pentru participanții la Cluj Pride – în care pune în aceeaşi listă „gay”, „transsexuali” şi…  pedofili. „Realităţile voastre sunt cel mult de râs pentru o minte funcțională”.

Organizatorii au precizat că au ales simbolic locul mitingului: între statuia lui Avram Iancu şi Catedrala Ortodoxă. „Votați oameni cu principii creştine”, mai cere un vorbitor. „Am ajuns de la Avram Iancu la parade gay”, e observaţia unui alt participan. Unul dintre cei care au vorbit l-a dat exemplu de lider pe… Donald Trump.

 

Marşul Cluj Pride are loc de la ora 17:

Marşul Cluj Pride, din nou, în afara centrului oraşului. Vine şi viceprimarul din Koln să susţină comunitatea locală

 

Mitingul Noua Dreaptă a primit vad în centrul Clujului, în piața Avram Iancu, în vreme ce organizatorii Cluj Pride, pentru drepturile minorităților sexuale, au fost din nou exilați pe malul Someșului căci, spune Primăria, în centru se fac lucrări de reabilitare. „Manifestarea este una în sprijinul familiei și a organizării referendumului pentru definirea căsătoriei în Constituție ca find doar între un bărbat și o femeie, așa cum este menționat și în Codul Familiei. Ne arătăm deranjați de faptul că de ani de zile întreaga clasă politică în frunte cu președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea, tergiversează organizarea acestui referendum, neținându-se cont de voința românilor și de democrație”. „Totodată, Miting-ul pentru Familie va fi și un protest la adresa celei de a doua parade a homosexualilor ce se va organiza în aceiași zi la Cluj. Considerăm că avem dreptul să ne creștem copiii într-un mediu sănătos din punct de vedere moral, nu dorim ca strada să devină un spațiu de propagandă neo-marxistă, dominată de astfel de evenimente obscene, anti-sociale și imorale. Condamnăm decizia Primăriei Municipiului Cluj-Napoca de a autoriza această paradă numită ”Cluj Pride”. Dacă orașul nostru nu va mai ajunge Capitală Culturală Europeană în anul 2021, se pare că se dorește transformarea sa într-o capitală a homosexualității, unde anormalul devine motiv de mândrie”, explică Noua Dreaptă.

În ciuda faptului că cei de la Noua Dreaptă vorbesc despre „evenimente obscene, anti-sociale și imorale”, trebuie să menţionăm că marşul Cluj Pride a avut loc şi anul trecut şi a fost doar o manifestare civilizată, în care lumea a purtat triouri cu mesaje, pancarte şi curcubee, pledând pentru un oraş al toleranţei. “Cluj Pride este un motiv de celebrare a întregii comunități clujene și un pas înainte spre o Românie civilizată, în care drepturile fiecărei persoane sunt respectate și în care abuzurile asupra persoanelor LGBTQ+ nu mai sunt acceptate tacit ori chiar cu acordul celor care ar trebui să ne reprezinte pe toți”, spun organizatorii actualei ediţii.

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare