Închide

Mișcări pe hârtie pentru mirajul viitorului spital regional de urgență din Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 28, 2022 0 316

Mișcări pe hârtie pentru mirajul viitorului spital regional de urgență din Cluj, ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că e nevoie de o Agenție Națională pentru Investiții în Sănătate cu scopul ridicării spitalelor regionale.

Rafila a spus că la Ministerul Sănătăţii a fost avizat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care face posibilă înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Investiţii în Sănătate, instituție care are drept obiective, printre altele, realizarea spitalelor regionale Iaşi, Cluj şi Craiova care sunt finanţate nu din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ci din alte fonduri, inclusiv de la bugetul de stat.

​Ministerul Sănătății a publicat săptămâna trecută un proiect de Ordonanță de Urgență ce prevede înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), ”organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul sănătății, având drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică”. ”Pentru eficientizarea implementării proiectelor de construcție a celor trei spitale regionale, este necesară gestionarea acestora de către o entitate specializată exclusiv în dezvoltarea infrastructurii de sănătate”, se arată în proiectul actului normativ. Instituția ar urma să aibă personalitate juridică și să funcționeze în subordinea Ministerului Sănătății, finanţată integral din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, sediul Agenției urmând să fie în București.

Guvernul a aprobat prin Memorandum, în ședința din 27 mai de anul trecut, contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj. În baza acestui Memorandum, conform practicii finanțatorului, în cursul lunii iunie 2021 a fost transmisă băncii scrisoarea privind acceptul1 părții române pentru prezentarea împrumutului spre aprobare Consiliului de Administrație al Băncii.

Potrivit calendarului de contractare specific BEI, împrumutul a fost aprobat de conducerea Băncii în cursul lunii iulie. În paralel cu această etapă, în vederea accelerării procesului de contractare a împrumutului, BEI a demarat, împreună cu Ministerul Finanțelor ( MF) și Ministerul Sănătății (MS) procesul de pregătire și evaluare a proiectului.
Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătății, căruia i se va delega întreaga autoritate şi responsabilitate pentru realizarea proiectului. MS va implementa proiectul, prin unitatea de implementare a proiectului din structura acestuia. Data limită de tragere a împrumutului astfel cum a fost convenită, luând în considerare inclusiv politica BEI, este de șase ani de la data semnării contractului de finanțare.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală. Noul spital regional de urgență va prelua și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj. ”Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță, organizare și conducere eficiente și sustenabile”, arată memorandumul.
Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea șapte nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare. ”Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a
structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, după cum explică inițiatorii proiectului.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și altele. Costurile sunt estimate să depășească o jumătate de miliard de euro, mai exact 539,6 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile operaționale, în valoare netă de 1,5 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu