Închide

Mișcare civică cheamă lumea în stradă: „Manifestăm împotriva rasismului”

Social by Actual de Cluj - mart. 20, 2018 2 208

O mișcare civică care abordează problemele locurii organizează mâine o manifestare în fața primăriei. Ocazia: Ziua Internațională pentru Eliminarea Tuturor Formelor Discriminării Rasiale.

Participanții la manifestarea organizată de Căși sociale ACUM! se adună la colțul străzii Petru Maior cu Calea Moților, mâine, 21 martie, de la ora 16.00. „Manifestăm împotriva rasismului care în România de azi afectează atât romii, cât și persoanele sărăcite de politicile economice, sociale și de locuire. 21 martie a fost declarată Ziua Internațională pentru Eliminarea Tuturor Formelor Discriminării Rasiale. Acesta a fost răspunsul Organizației Națiunilor Unite față de masacrul demonstranților din Sharpeville, Africa de Sud, împotriva sistemului de segregare bazat pe supremația albilor.

„În România de azi, rasismul continuă să joace un rol important în menținerea oamenilor săraci de etnie romă în situațiile în care sunt. Situații din care ei sunt nevoiți să accepte să facă muncile de jos și foarte prost plătite. Rasismul justifică împingerea romilor și a săracilor către periferiile orașului, și mai mult, în zone poluate care le pun în pericol sănătatea și viața. Rasismul justifică segregarea romilor și ghetoizarea lor. Rasismul este totodată o convingere care se bazează pe generalizarea care pleacă de la limba pe care o vorbește o persoană și de la culoarea pielii sale, considerând că această limbă și culoare este una inferioară, și susținând că toți oamenii care vorbesc această limbă sau au această culoare a pielii sunt inferiori. Pe baza presupunerii că sunt inferiori, romilor din România li se neagă nu de puține ori drepturile ce li se cuvin și care altor oameni nu le sunt încălcate sau negate. Toate acestea se produc adesea cu acordul și contribuția instituțiilor statului. Acesta, prin refuzul sau amânarea de a lua măsuri reale care să răspundă ferm în cazurile de rasism împotriva romilor, permite manifestarea acestuia sub diferite forme în școli, la locul de muncă, în spitale, în mass media sau în ceea ce privește accesul la o locuință decentă”, arată inițiatorii protestului.

Căși sociale ACUM! este o mișcare civico-politică ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale/publice în oraşul Cluj, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ.

2 comentarii

  1. pe cand veti protesta si impotriva discriminarii rasiste la carte sunt supusi romanii? ca vad ca sunteti preocpupati, in spiritul extremismului progresist, doar de pretinsele probleme ale minoritatilor, in schimb nu va pasa deloc de discriminarile al care este supusa majoritate…in loc sa ii plangeti pe tigani, mai bine i-ati plange pe romanii care nu primesc ajutoare sociale daca au masina spre deosebire de tigani, care nu primesc asistenta medicala gratuita spre deosebire de tigani daca nu sunt asigurati (si chiar si cand sunt), care sunt tratatiu mult mai dur de fortele de rodine decat tiganii cand comit infractiuni minore, si alte numeroase situatii…ne-am cam plitcisit de inciunile astea cu discriminarea minoritatilor in timp ce adevaratii discriminiati sunt majoritarii

  2. Neomarxismul / marxismul cultural care a inlocuit burghezul cel hraparet / intelectualul cel rau cu barbatul alb , heterosexual, crestin vs proletarul napastuit cu femeia progresista , homosexualul , negrul / tiganul . In spiritul acestei doctrine perverse rasismul inseamna doar albul cel rau si negrul/tiganul iremediabil neprihanit .In sensul celalalt orice abuz este o forma de progresism, de emancipare .

Scrie un comentariu