Închide

Mireasa rătăcită în Franța a revenit acasă. Sinecura babană de la APIA Cluj îi aparține

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 04, 2019 1 3687

PSD-iștii clujeni nu au absolut nicio forță în capitală, iar acest lucru e întărit încă o dată de un episod petrecut săptămâna trecută, când omul pe care-l girau pentru funcția de șef al APIA Cluj a fost spulberat de aranjamentele liderilor de la centru. În locul candidatului PSD Cluj, în fruntea APIA a ajuns nimeni alta decât Mihaele Anica Rozor (foto sus – sursa facebook), actulamente președite al PPU Cluj (formațiune politică aflată sub controlul omului de afaceri Dan Voiculescu, care deține televiziunea Antena).

Mireasă a unui cetățean francez, în 2012, renunță la politică

„Rozorița” – cum i se mai spunea în cercurile politice de pe Someș – nu e deloc străină de sinecurile administrației clujene, de care a stat agățată ani de zile din postura sa de „femeie influentă” a PSD. Pentru că, da, aceasta și-a început cariera politică în PSD Cluj, fiind susținută și menajată de foștii grei ai partidului, Grigore Zanc, Ioan Rus, Valentin Cuibus etc. Așa se face că  a trecut prin funcții importante în administrația clujeană: subprefect al județului Cluj, director al Regiei Autonome a Domeniului Public (subordonată Primăriei Cluj Napoca), șef al Gărzii de Mediu. A mai deținut totodată și mandate în plenul Consiliului Județean, precum și funcții politice importante. În 2012, Mihalea Rozor – aflată deja la a doua vârstă – renunță la Cluj și se mută în Franța, ca proaspătă mireasă a unui cetățean francez, devenind Mihaela Anica Mazet Rozor. Pentru că mai avea puțină trecere la momentul respectiv – la guvernare aflându-se Victor Ponta (un apropiat al omului de afaceri clujean Ioan Rus) – Rozoriței i se face un ultim cadou politic din partea PSD, o funcție în Consulatul Marsiliei. Apoi, vreme de câțiva ani nu s-a mai auzit absolut nicio veste depsre ea. Din 2018 însă, veștile privind revenirea Mihaelei Rozor acasă, la Cluj, au început să curgă, mai ales din pricina intervențiilor făcute pentru a fi reprimită în PSD Cluj. Cum conducerea organizației PSD Cluj era schimbată din temelii, nu a găsit înțelegerea cu care era obișnuită pe vremuri din partea liderilor de partid, așa că a încercat să bată la ușa ALDE. Nici ușa ALDE Cluj n-a găsit-o deschisă. S-a mai foit puțin în stânga-dreapta și, iată, din postura de reprezentant PPU Cluj obține un mare pot – sinecura mult vânată de partide: conducerea APIA Cluj (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură).

Ce este cu acest PPU?

Deși este o formațiune politică minoră, Partidul Puterii Umaniste (PPU) are o influență deosebit de mare pentru că este controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu (patronul televiziunii Antena). Din postura sa, Voiculescu are o strânsă relație cu președintele PSD, Liviu Dragnea, reușind să-și impună oamenii în poziții politice și administrative cheie, în toată țara. De altfel, două interpuse, la cererea lui Voiculescu, pe lista candidaților PSD la alegerile europarlamantare sunt Maria Grapini (liderul PPU la nivel național), și Carmen Avram (soția jurnalistului Adrian Ursu de la Antena3). Numirea Mihaelei Rozor la șefia APIA Cluj este un alt argument care întărește relația strânsă dintre Dragnea și Voiculescu, mai cu seamă pentru că recomandarea PSD-iștilor clujeni era cu totul alta, pentru conducerea acestei structuri importante a județului Cluj (foto jos).

La nivelul județului Cluj, PPU  dispune în prezent de 19 consilieri locali. Filiala clujeană a fost creată de fostul senator Şerban Rădulescu (care a fost preşedinte al PNŢCD Cluj, apoi al PLD, a devenit senator PDL, iar apoi a trecut la Partidul Conservator, condus de Dan Vociulscu). Ulterior, Şerban Rădulescu a plecat din acest partid, iar astăzi PPU Cluj e condus de Mihaela Rozor. La nivel naţional, PPU este condus de europarlamentarul Maria Grapini. Formaţiunea politică îi reuneşte pe foştii membri ai Partidului Umanist Român, care s-a transformat în Partidul Conservator şi care nu au dorit să rămână în această formaţiune după fuziunea cu PLR, din care a rezultat ALDE. În acest moment, în PPU se regăsesc politicienii care i-au rămas fideli omului de afaceri Dan Voiculescu.

Soarta cumplită a fostului șef al APIA

Șefia APIA Cluj a fost scoasă la „concurs” după ce anul trecut, fostul director, Adrian Zaharia, a murit înecat în lacul Beliș. Zaharia (foto jos) se afla la Beliș, la cabana lui, alături de mai mulți prieteni, când a decis să iasă pe lac cu barca. „În barca acestuia au fost găsite sticle, semn că ar fi fost într-o avansată stare de ebrietate. În timp ce naviga, Zaharia nu a observat o altă barcă în care se aflau doi adulți și doi copii, iar pentru a evita impactul, alarmat de strigătele acestora, a virat brusc și a căzut din barcă. Martorii susțin că Adrian Zaharia s-a dus direct la fund” – potrivit știridecluj.ro

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.