Închide

Mircea Miclea, avertisment cu privire la securizarea datelor sensibile ale tuturor elevilor: Este neclar cine gestionează portofoliul personal educațional al elevului din proiectul legii educației, care va avea și formă electronică. Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliu

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 18, 2022 0 63

Toți copiii din România vor avea începând de anul viitor, obligatoriu, o evaluare de profil extrem de minuțios întocmită, începând de la grădiniță și care va fi menținută “activ” și după încheierea clasei a XII-a, inclusiv în format digital, prevede proiectul noii legi a educației. Este vorba despre portofoliul educațional, concept introdus în lege prima dată acum 11 ani și niciodată operaționalizat, însă care astăzi este propus în noua lege cu un puternic accent pe dimensiunea de “evaluare de profil” a copilului din România.

Într-un interviu pentru Edupedu.ro, fostul ministru Mircea Miclea a avertizat că “dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliul personal educațional”.

Profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, Mircea Miclea a declarat pentru Edupedu.ro, cu privire la proiectul de lege a învățământului lansat în dezbatere de ministru Sorin Cîmpeanu, că “este neclar cine gestionează acest portofoliu personal educațional al elevului, pentru că va avea și o formă electronică, cu date extrem de sensibile. Cine va asigura securizarea acestor date?”. ”Dar este neclar cine gestionează acest portofoliu personal educațional al elevului, pentru că va avea și o formă electronică, cu date extrem de sensibile. Cine va asigura securizarea acestor date? Proiectul de lege spune că “elevul major sau părinții/reprezentantul legal ai elevului minor controlează caracterul public sau confidențial al informațiilor cuprinse în portofoliu” [art. 61, alin. (8) din proiectul de lege a învățământului preuniversitar], dar în orice variantă trebuie securizate datele, datele sunt extrem de importante.
Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliul personal educațional, la diverse medii obținute în clasele I, a III-a, a VII-a”, arată el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare