Închide

Mircea Cărtărescu primește premiu pentru ”Solenoid” în Irlanda, primul roman tradus din română în 30 de ani care primește premiul, la nominalizarea bibliotecii din Cluj

CulturăTop News by Actual de Cluj - mai 24, 2024 0 98

Dublin Literary Award 2024: romanul ”Solenoid”, de autorul român Mircea Cărtărescu, câștigă premiul de 100.000 de euro, la nominalizarea bibliotecii județene din Cluj, anunță Irish Times. ”Solenoid”, publicată de Deep Vellum, este prima carte tradusă din limba română care a câștigat premiul.

Premiul, care este sponsorizat de Consiliul Municipal Dublin , este cel mai mare din lume pentru un singur roman publicat în limba engleză. Cărtărescu va primi 75.000 de euro, iar Seán Cotter, traducătorul său, primește 25.000 de euro. Solenoid este al 12-lea roman în traducere care a câștigat premiul, pentru care bibliotecile publice din întreaga lume depun nominalizări. ”Cartea, pe care Cărtărescu se bazează pe rolul său de profesor de liceu, se bazează pe realitățile vieții din România comunistă la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, inclusiv cozi lungi pentru cumpărături, absurditățile sistemului de învățământ și mizeria viață de familie. După ce începe cu detaliile banale ale vieții unui diarist, se transformă rapid într-o relatare filozofică a vieții, istoriei, filosofiei și matematicii”, arată publicația.

Romanul, care este publicat de Deep Vellum, a depășit alte cinci titluri preselectate, inclusiv ”Old God’s Time” de Sebastian Barry și ”Haven” de Emma Donoghue . A fost nominalizat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj. Singurul roman tradus de pe lista scurtă de anul acesta, Solenoid este primul tradus din limba română care a câștigat premiul încă de la înființare, acum 29 de ani.


Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare