Închide

Minstrul Educației a reacționat pe Facebook privitor la acuzațiile de plagiat. Mai multe persoane din societatea civilă cer, în cadrul unui protest la Minister, demisia lui Cîmpeanu

ActualitateAdministrațieEducaţie by Actual de Cluj - sept. 28, 2022 0 104

După ce inițial a arătat că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, că „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, fiind niște „analfabeți puri”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a revinit, miercuri, 28 septembrie, cu o postare pe Facebook prin care arată că: „”Acuze demontate şi de această dată – mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”. Postarea este însoțită de un document de 2 pagini, semnat de profesorul Ioan Pleșa, prin care acesta din urmă susține că preluarea îndrumătorul său de lucrări practice de către Sorin Cîmpeanu este „oportună și necesară”.

 

Cîmpeanu a postat, miercuri, pe Facebook, un document de două pagini, fotografiat, semnat de „profesor doctor” Ioan Pleşa, document în care i se trec în revistă realizările sale și prin care se justifică faptul că a plagiat. Documentul este însoțit de explicația lui Sorin Cîmpeanu: ”Acuze demontate şi de această dată – mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.

În documentul de două pagini, Pleșa îi face un „CV” lui Sorin Cîmpeanu, enumerând etapele de după absolvirea Facultătii de Îmbunătățiri Funciare, când a lucrat (16.09.1991- 06.04.1992) ca inginer proiectant la Institutul de Îmbunătățiri Funciare, fiind „angajat prin repartiție guvernamentală”, până la promovarea prin concurs, în 2001, pe postul de conferențiar universitar, devenind titularul disciplinei Îmbunătățiri Funciare, și promovarea pe postul de profesor universitar, după 15 ani de activitate didactică, pe postul de profesor universitar.

Pleșa spune că în iulie 2020 Sorin Cîmpeanu și-a susținut sub îndrumarea sa teza de doctorat în domeniul Agronomie – specializarea Îmbunătățiri Funciare, „o teză cu un nivel științific ridicat, care respectă toate rigorile cercetării, având și importante valențe aplicative”

Pleșa mai spune că a făcut parte din toate comisiile de concurs (pentru posturile de preparator, asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar și profesor universitar), și că a „apreciat de fiecare dată, în mod deosebit, calitățile profesionale și umane ale dlui Cîmpeanu Sorin”.

În ceea ce privește îndrumătorul de lucrări practice, Pleșa spune că a considerat „oportun și necesar” ca acesta să fie preluat de Sorin Cîmpeanu:

  • ”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict în interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, între care Ion Pleșa, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Ministrul Educaţiei a susținut că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”. El a mai spus că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care i-a catalogat drept „analfabeți puri”.

Săptămâna acesta, circa 20 de persoane din societatea civilă românească, cer, printr-un protest la Ministerul Educației, demisia lui Sorin Cîmpeanu.

Vezi și: Regizorul Tudor Giurgiu despre cazul de plagiat al Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu: Faptul că ministrul a plagiat și e dovedit cumva e doar vârful piramidei. Pe mine, personal, mă afectează că cei tineri, copiii își imaginează probabil că acesta este modus vivendi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare