Rafila a declarat, la finalul şedinţei de Guvern din 3 august, că anul trecut campania pentru vaccinarea antigripală a avut mai puţin succes.

„Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc – înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidităţi şi femeile gravide – se păstrează. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică sezonul gripal, acum e sezonul rece în emisfera sudică”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.

El a anunţat că vaccinul împotriva gripei va fi disponibil la începutul lunii octombrie.
„Şi vom avea în premieră la dispoziţie vaccinul gripal încă de la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziţie şi populaţia să aibă timp la dispoziţie să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situaţia în care aducem vaccin gripal şi îl dăm medicilor de familie în luna ianuarie, când interesul, evident, scade şi eficacitatea este mai mică”, a mai transmis Rafila, citat de aceeași sursă.
„Iniţial se face o achiziţie de 1,5 milioane de doze care, în măsura în care va exista cerere mai mare, o vom completa. (…) În 2021 s-au comandat 2,5 milioane de doze şi s-au folosit 1,5 milioane de doze. Deci noi comandăm 1,5 milioane de doze, cât s-a folosit în anul anterior”, a mai spus oficialul.