Închide

Ministrul Sănătății, la Cluj, în ziua în care Clujul depășește 300 de cazuri noi de infecție cu coronavirus într-o zi: ”această pandemie nu se tranșează la spital”

Sănătate by Actual de Cluj - oct. 21, 2020 0 328

Ministrul Sănătății a venit azi la Cluj ca să vadă cum se luptă cu pandemia, în ziua în care în județ a fost depășit numărul de 300 de cazuri noi într-o singură zi iar Clujul are cea mai mare rată de infecție la mia de locuitori din țară, după Alba și București.

”Am venit și la Cluj, am fost la Târgu Mureș, voi merge la Brașov și Sibiu, ca să văd capacitatea de răspuns și pentru a evalua posibilitatea extinderii numărului de paturi la ATI”, a spus el după o vizită la spitalul de boli infecțioase și la cel municipal.

Tătaru spune că la SCBI numărul total de paturi e de 363, dintre care 20 la ATI, iar la Clujana – 100 de paturi pentru cei cu simptomatologie medie, și doar șase la ATI din totalul de 17, din cauza unui focar de infecție chiar în rândul medicilor. ”Revin de fiecare dată cu plăcere la Boli Infecțioase”, a spus Tătaru. ”Ei sunt eroii, au intrat primii în luptă și vor ieși ultimii”.

Realitatea este însă departe de ceea ce spune ministrul, cel puțin în ce privește capacitatea spitalului: sunt 20 de locuri la ATI, dar numai 172 de locuri pe secție, plus 32 în clădirea de Medicina Muncii, o diferență de jumătate față de ceea ce spune Tătaru.

Tătaru spune că unul dintre principalele motive pentru care rata de infecție a crescut în așa măsură, cu mii de cazuri noi în fiecare zi, e și faptul că, spune el, ”această pandemie nu se tranșează la spital, ci în prespital”. ”Primim toți bolnavii dar să păstrăm niște reguli, să nu avem transmitere, să nu avem cazuri și vom putea trata în liniște mai puțini pacienți și vom putea odihni și sistemul sanitar”.

Amintim, trei orașe din județul Cluj – Cluj-Napoca, Gherla și de astăzi Dej – au intrat în cod roșu de funcționare, după ce rata de infecție a depășit pragul critic de trei cazuri la mia de locuitori, ceea ce a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, închiderea școlilor și mutarea cursurilor online și alte restricții.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu