Închide

Ministrul Sănătății, despre Omicron: acest virus circulă deja de ceva timp și în România. O perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta cât de cât liniștiți

ActualitateSănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - dec. 11, 2021 0 271

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat vineri seară, în Ediție specială la TVR că, în opinia sa, tulpina Omicron circulă deja de ceva timp și în România, și în alte țări din Uniunea Europeană. „Până în data de 24 noiembrie nu am avut informații, nu a fost practic clasificat și, în mod evident, a existat circulație din sudul Africii către Europa și în perioada anterioară”, a declarat Rafila.

Întrebat în cât timp se va putea vorbi despre transmiterea comunitară a variantei Omicron în România, ministrul a explicat că probabil vor mai fi câteva săptămâni bune până în acest punct.

„Noi nu cunoaștem, de fapt, amploarea circulației acestor tulpini. Aici a fost țintită identificarea, erau pacienții au venit din zona afectată, din sudul Africii sau sunt contacți ai persoanelor respective. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp și în România, și în alte țări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informații, nu a fost practic clasificat și, în mod evident, a existat circulație din sudul Africii către Europa și în perioada anterioară. Deci o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta cât de cât liniștiți. Vestea bună sau, mă rog, vestea (…) la care sperăm să ajungem este legată de faptul că, cel puțin după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai ușoare, iar inclusiv în rândul pacienților spitalizați necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul, sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puțin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate publică, pentru că, dacă într-un timp scurt ai un număr mai mare de cazuri decât cele provocate de tulpina Delta, vă dați seama că și la un procent mic de cazuri complicate sistemul de sănătate se poate colmata și în mod evident ajungem iar la o situație limită”, a declarat Alexandru Rafila.

„Deocamdată mai degrabă este o speranță, nu este încă confirmat lucrul ăsta de studii științifice relevante, studiile care s-au făcut de obicei s-au referit la populație mai tânără decât în Africa de Sud, deci persoane care nu sunt la risc. Noi avem însă o populație vulnerabilă, o populație la risc consistentă, gândiți-vă că acoperirea vaccinală la persoanele de peste 70 de ani în România e doar de 30%, așa că lucrul ăsta coroborat cu faptul că urmează sărbătorile de iarnă, (…) lăsați relaxările, problema este alta, nu este legată de relaxări, problema este legată de reunirea familiilor. De multe ori ne ducem să ne vizităm bunicii, părinții, unchii, mătușile în mediul rural sau oameni care stau izolați, care nu sunt protejați. (…) Bine, acum bătrânii nu prea merg la petrecerile de seară în piață”, a adăugat Rafila.

La insistența moderatoarei dezbaterii, Alina Stancu, ministrul a transmis două recomandări: „să-i vaccinăm sau să-i sfătuim să se vaccineze, mai este încă timp să se vaccineze, măcar cu prima doză de vaccin, și cea de-a doua este dacă mergem să ne întâlnim cu ei, ar fi bine să ne testăm și noi înainte, ca să nu cumva să-i punem în pericol”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare