Închide

Ce explicații are deputatul Sabin Sărmaș pentru a nu ne teme că ceea ce scriem în aplicațiile Whatsapp, Telegram, Messenger sau Signal este sau poate fi interceptat

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2021 1 557

Pentru că specualțiile au început să curgă, după ce au apărut informații privind noile prevederi din Codul Comunicațiilor, deputatul liberal clujean, Sabin Sărmaș, prezintă o serie de lămuriri. El arată că sunt false opiniile celor care insită să transmită în spațiul public ca ar exist riscuri privind intereceptarea conținutului din aplicații de socializare, de către entități ale statului.

„Ținând cont de apariția în spațiul public a unor opinii potrivit cărora unele prevederi din Codul Comunicațiilor pot afecta confidențialitatea comunicării atunci când folosim aplicații de mesagerie precum Whatsapp, Telegram sau Signal, este necesar să fac o serie de precizări care sper să înlăture defintiv aceste speculații. De la început aș vrea să subliniez că prevederile incluse în noul Cod al Comunicațiilor, aflat în dezbaterea Parlamentului, au menirea să protejeze cetățenii, instituțiile și statul român și nu duc în nici un fel la încălcarea dreptului la viața privată”, susține  Sărmaș, care este președinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor în Camera Deputaților, iar recent a fost desemnat președinte al Conferinței Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (eveniment major pentru România care care va avea loc la București în perioada 26 septembrie -14 octombrie 2022).r

Sărmaș explică faptul că mecanismele de criptare de tip end-to-end, folosite de cele mai multe dintre aplicațiile de comunicare electronică, oferă o protecție suficientă pentru orice utilizator, conținutul informației rămânând unul absolut confidențial.

„Prin urmare, informațiile conform cărora prevederile legislative recent adoptate de către Camera Deputaților ar putea facilita mecanisme de acces la conținutul comunicațiilor criptate, sunt total nefondate”, subliniază Sabin Sărmaș.

El adaugă că toți cetățenii trebuie să cunoască contextul în care aceste prevederi sunt dezbătute și adoptate, precum și faptul că avansul tehnologiei comunicațiilor trebuie însoțit de măsuri adecvate de protejare a cetățenilor.

„La nivelul României se derulează zilnic campanii de atacuri cibernetice, fraude și tranzacții ilegale ce folosesc ca metodă și mediu de propagare aplicații precum WhatsApp, Signal, Facebook-Messenger sau Telegram. Impactul acestor activități asupra cetățenilor, a operatorilor economici și a instituțiilor publice este unul direct și masiv, producând pierderi financiare și de reputație, facilitând totodată criminalitatea organizată și fenomenul infracțional. De asemenea, infrastructurile informatice de pe teritoriul României pot fi utilizate în activitățile de criminalitate cibernetică, fie pentru a lansa diverse atacuri cibernetice, fie pentru a ascunde urmele atacatorilor, sau pot stoca și facilita accesul la conținut ilegal, cum ar fi spre exemplu materiale pornografice cu minori. În perioada pandemiei SARS-CoV-2, această situație a cunoscut o evoluție îngrijorătoare, cu o creștere exponențială a numărului de incidente la nivel național și al Uniunii Europene, necesitând măsuri concrete, rapide și directe.”, arată Sabin Sărmaș.

Deputatul mai spue că în lipsa unui cadru legal adecvat, instituțiile abilitate să combată și sancționeze astfel de activități se află în imposibilitatea de a acționa și mai ales de a acționa rapid în situații de criză.

„Astfel, s-a dovedit că folosirea în scopuri ilegale a tehnologiilor ce utilizează serviciile de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere sau a serviciilor de găzduire electronică cu resurse IP, a depășit cu mult cadrul legal existent. Este vital ca autoritățile să își poată proteja cetățenii și economia, inclusiv prin promovarea unei legislații care să descurajeze criminalitatea organizată și fenomenul infracțional. Adoptarea acestei legislații va facilita cooperarea furnizorilor de servicii de găzduire și de comunicații interpersonale, respectiv de servicii de găzduire electronică cu resurse IP cu autoritățile statului, pentru a limita impactul atacurilor”, explică deputatul liberal.

Sursa Foto: facebook

Un comentariu

  1. Ce explicatie are dl deputat Sarmas pentru inlocuirea unui ministru profesionist si competent la ministerul digitalizarii, cu un analfabet falcos si si pe deasupra si mincinos ?

Scrie un comentariu

Articole similare