Închide

Ministrul Sănătății: certificat verde, chiar și temporar, dar înainte să crească numărul de cazuri cu Omicron în România

ActualitateAdministrațieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - dec. 29, 2021 0 206

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a arătat nemulțumit, miercuri, de faptul că România nu a adoptat încă, în Parlament, Legea privind introducerea certificatului electronic Covid-19. El a arătat că, prin adoptarea acestui certificat, s-ar putea evita atât un ”lockdown”, cât și închiderea şcolilor şi producerea unui număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2. Rafila consideră că certificatul verde s-au putea introduce și temporar, însă că ar trebui adoptat înainte să crească numărul de cazuri cu varianta Omicron în România.

″În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor – întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic – şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de știrileprotv.ro.

Rafila a spus că această măsură a certificatului ar trebui introdusă măcar temporar, dar înainte să crească numărul de cazuri cu varianta Omicron în România.

“Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite”, a spus Rafila la Ministerul Sănătăţii.

”Important este ca acest instrument să fie la dispoziția noastră înainte de atingerea unui număr mare de cazuri, pentru că, așa cum v-a arătat doamna doctor Pistol în prezentarea pe care a făcut-o, o astfel de procedură frânează sau reduce viteza de creștere și face mai compliant sistemul de sănătate. Dacă de exemplu acest certificat este introdus în vârful valului pandemic, atunci eficacitatea lui, în mod evident, este limitată și din păcate vom fi în situația în care alte măsuri pot să fie luate, care, sigur, nu sunt măsurile de la Ministerul Sănătății, dar care pot afecta viața noastră economică și socială.” , a mai explicat medicul care conduce Miniserul Sănătății.

În prezent, proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic Covid-19 este blocat în Parlament, din cauza neînțelegerilor dintre partidele care formează coaliția de guvernare: PSD, PNL și UDMR.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu