Închide

Ministrul Mediului laudă orașul Cluj-Napoca pentru calitatea aerului, arată cu degetul Bucureștiul. ”Există și exemple de urmat”

Administrație by Actual de Cluj - oct. 26, 2021 0 209

Ministrul mediului laudă orașul Cluj-Napoca pentru calitatea aerului, în vreme ce la București mai e cale lungă până a se ajunge la aceiași parametri.

Comisia Europeană a declanșat, cu peste zece ani în urmă, procedura de infringement din cauza calității nesatisfăcătoare a aerului din orașele mari din România. ”În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privință, dar nu putem fi mulțumiți”, spune ministrul Tanczos Barna. Acesta adaugă că o dată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutățește semnificativ în orașele mari. ”Din cauza sistemelor proprii de termoficare crește în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată și de parcul auto învechit dar și de creșterea emisiilor de dioxid de carbon  a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”.

Ministrul a avut ieri o videoconferință cu primarii orașelor mari din țară pe acest subiect. ”Regret că în cele mai multe orașe din țară primarii au implementat prea puține măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului”, a fost concluzia ministrului. ”Dar există și exemple de urmat”, completează el. ”La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a aplicat mai multe măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din oraș: reducerea numărului de benzi de circulație din zona centrală și înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziția de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanțare și realizare. Deși Bucureștiul este unul dintre marile orașe în care s-au introdus mai puține măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, sunt convins că municipalitatea va acționa cât mai curând pentru remedierea situației. Dacă nu va face acest lucru România, și implicit capitala nu va putea evita sancțiunile Comisiei Europene”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare