Închide

Ministrul Mediului despre Sistemul Garanție-Returnare: S-a depășit borna de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 16, 2024 0 72

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România, a declarat, marţi, 16 aprilie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, transmite Agerpres.

Acesta a fost prezent la o acţiune de curăţenie organizată în Capitală, cu prilejul depunerii în Senatul României a iniţiativei legislative pentru introducerea în legislaţia naţională a Zilei Naţionale de Curăţenie.

„Mă bucur că am reuşit astăzi să dau o mână de ajutor celor de la Let’s Do It, Romania!. De altfel, o Zi Naţională a Curăţeniei cred că e binevenită, e binevenit cadrul legislativ necesar pentru a avea o astfel de zi. Este o lege care permite autorităţilor locale, primăriilor să deconteze anumite cheltuieli şi să îşi planifice mai bine aceste activităţi de ecologizare. Bineînţeles că astfel de acţiuni se întâmplă, dacă nu săptămânal, oricum foarte des în România. Personal, am participat la foarte multe şi urmăresc grupuri şi pagini în social media unde observ că foarte mulţi voluntari din România aleg să facă curăţenie până la urmă, în urma altor cetăţeni care aleg să lase mizerie. Aş mai adăuga faptul că în puţinele minute în care astăzi am participat la această acţiune n-am găsit niciun PET din sistemul garanţie-returnare. Au fost câteva bidoane pe care le-am găsit şi câteva doze de de băuturi, însă niciunul din SGR. Asta îmi dă încredere în legătură cu faptul că sistemul de garanţie-returnare este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, care nu doar că va genera locuri de muncă şi investiţii, dar va avea ca rezultat o natură mai curată pe care ne-o dorim cu toţii. Mai anunţ faptul că din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România. Este o cifră impresionantă şi tendinţa este aceea de creştere”, a spus Mircea Fechet.

El se află printre semnatarii acestei iniţiative şi a dat asigurări că iniţiativa legislativă va avea suportul Ministerului Mediului.

Prezent la eveniment, senatorul Tanczos Barna a afirmat că reprezentanţii Asociaţiei Let’s Do It, Romania! sunt cei care au venit în Parlament cu propunerea ca o zi din an, a treia sâmbătă din luna septembrie, să fie declarată Ziua Naţională de Curăţenie.

„Am căutat, adevărul este că am căutat destul de mult, dar, dimineaţă când am ajuns, am văzut un domn care strânsese toate PET-urile din acest parc care aveau sigla SGR. Domnul ministru are dreptate, este singura soluţie pentru a strânge toate ambalajele din România, dar acum eu trebuie să spun şi partea goală a paharului. Da, paharul se umple, se umple încet, dar mai avem mult până la 65% target-ul anual şi returul trebuie să tragă foarte tare ca să recupereze”, a adăugat și senatorul Tanczos Barna, citat de aceeași sursă..

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu