„Suntem foarte îngrijorați cu privire la scăderea natalității. În 2021, rata natalității la o mie de locuitori a fost de 8,9, iar în 2022 – 7,8. Și tendința continuă să fie în scădere. În 2022 s-au născut cei mai puțin copii din ultimul secol în România, în 2021 – cei mai puțin copii din ultimii 130 de ani, iar primul semestru din 2023 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 145 de ani. Sunt date de la Institutul Național de Statistică și Eurostat”, a precizat Natalia Intotero.

Aceasta a precizat că, din acest motiv, ministerul pe care îl conduce dorește crearea unui „cadru legislativ care să vizeze introducerea unor măsuri sociale care să sprijine familiile monoparentale, familiile cu mai mulți copii, toate având ca scop încurajarea creșterea natalității”.

„Noi vom prelua definiții cu ceea ce avem în legislație și cu completări pentru a putea face mai multe politici sociale. De exemplu, niciun act normativ nu vorbește de familia numeroasă – de la 3 copii în sus. Alte aspecte, ca sancționarea părinților care fac abuzuri, sunt deja în legea educației, prevederile referitoare la căsătorie sunt în Codul civil”, a declarat Intotero în legătură cu prevederile pe care le va cuprinde Legea privind familia, aflată în pregătire.

Natalia Intotero a precizat că noua lege nu va cuprinde nicio prevedere legată de cuplurile formate din persoane de același sex, deși România are o condamnare la CEDO pentru că nu recunoaște aceste cupluri. „Nu am purtat asemenea discuții, preocuparea noastră este legată de faptul că avem cel mai mic număr de nașteri. Noi nu putem trece de prevederi care țin și de la alte modificări, de la alte ministere”, a argumentat Intotero.

Legea se va concentra în primul rând pe familiile monoparentale și cele cu mai mult de 3 copii.

Ce măsuri sociale va include noua lege

În cazul familiilor monoparentale, ar putea fi prevăzută acordarea unei zile libere lunar sau la două luni pentru ca părintele să poată merge la școală și să se intereseze de situația școală a copiilor. Intotero a spus că au fost dezbateri cu reprezentanții părinților și aceasta ar putea fi una dintre măsuri.

De asemenea, ar putea fi extinsă la astfel de familii facilitatea de gratuitate în căminele studențești care în prezent este prevăzută pentru copiii cadrelor didactice.

În ceea ce privește familiile numeroase, Natalia Intotero a precizat că la nivelul ministerului au avut loc discuții cu organizația neguvernamentală a acestor familii de la nivel european pentru a prelua prevederi care deja există în legislațiile din alte țări membre UE.

Legea urmează să includă și diverse programe derulate prin diferite alte acte normative, cum este cel de acordare de vouchere pentru fertilizarea in vitro, care a fost stopat în acest an.

„Scopul legii este să încurajăm tinerii să facă copii”, a subliniat Intotero.

Ministra a spus că, de aceea, va fi realizat și un studiu național pentru a vedea care sunt așteptările societății pe aceste politici. „Va fi țintit pe tineri, pe tot ce înseamnă politici pentru familie.”

Când vor intra în vigoare noile măsuri

Natalia Intotero a precizat că propunerea ministerului este ca Legea familiei să fie adoptată în Guvern până în luna iunie, iar în sesiunea din toamnă să fie dezbătută și aprobată în Parlament.

Prin urmare, noile măsuri vor putea fi aplicate cel mai devreme din anul 2025.

Deocamdată, proiectul nu are calculat și impactul bugetar al noilor măsuri sociale, pentru că încă se lucrează la acestea.