Închide

Ministrul Educației: La Cluj, dacă se păstrează trendul ascendent, şcolile trec în online peste o săptămână

ActualitateEducaţieSănătateSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2022 0 435

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri de covid şi de spitalizări, școlile din judeţul Cluj vor trece în online peste o săptămână. El a precizat că 776 de copii sunt internaţi în unităţi medicale din cei 8.800 de pacienţi. De asemenea, 27.000 de copii sunt infectaţi, cei mai mulţi fiind depistaţi la testele pe bază de salivă- relatează news.ro

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, duminică seara, la Digi 24, dacă şcolile trec în online în judeţul Cluj, dacă acolo continuă acelaşi trend al îmbolnăvirilor.

„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale.

„Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai afirmat că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

„Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de  27.000 de copii infectaţi. Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile. De asemenea, mai mult de judeţe au primit şi ultimul lot de peste cinci milioane de teste, cele cinci milioane de măşti au fost deja distribuite, deci testarea şi respectarea regulilor sanitare rămâne o măsură extrem de importantă”, a mai spus Cîmpeanu.

Citește și

Creștere continuă a ratei de infectare în Cluj, județul din țară cu cea mai ridicată rată din țară, dublă față de media națională

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare