Închide

Ministrul Educației Daniel David, mesaj către părinți: „Nu mai exagerați cu meditațiile! Ministerul nu impune așa ceva”

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mart. 23, 2025 0 115

Ministrul Educației, Daniel David, le transmite părinților să nu mai exagereze cu meditațiile, precizând că instituția pe care o conduce nu susține și nu impune acest fenomen, ba chiar îl descurajează, transmite Edupedu.ro, care citează TVR Info,

„Costurile au crescut, dar aici le transmit părinţilor acest lucru: nu mai exageraţi cu acest mecanism, că pur şi simplu Ministerul nu impune aşa ceva, nu favorizează aşa ceva, dimpotrivă. Eu am spus că meditaţiile trebuie să reprezinte o excepţie, trebuie bine controlate şi sub aspect etic, cine cu cine face meditaţii şi sub aspectul fiscalizării dar, cum să spun, dacă părinţii nu înţeleg acest lucru uite că ajungem la astfel de situaţii. Așa că întrebarea nu ar trebui să mi-o adresați mie, ci părinților”, a declarat ministrul, potrivit sursei citate.

Acesta a subliniat că rolul Ministerului este să creeze un cadru în care procesul educațional să fie suficient în sine, fără a necesita completări în afara școlii, pentru majoritatea elevilor.

„Eu ce pot să fac și o să mă asigur că fac acest lucru, să creăm contextul în care profesorii îşi fac treaba la clasă astfel încât copiii să nu aibă nevoie de meditații pentru a lua note bune dacă participă la clasă și dacă doresc să învețe bine. Olimpiade, alte concursuri internaționale, acolo este altă problemă. Dar repet, nu este o problemă a Ministerului cât mai degrabă o problemă, nu vreau să arunc responsabilitatea acolo mai ales că am o colaborare bună cu federațiile de părinți, dar îi rog pe ei să se gândească cum încurajează acest fenomen pe care eu nu am cum să-l controlez”, a adăugat Daniel David.

Edupedu.ro amintește că pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a fost întrebat de reporteri despre meditații în contextul în care suma necesară pentru a acoperi costurile meditațiilor, programelor after-school și materialelor didactice, pe care părinții participanți la un studiu realizat de organizația Salvați Copiii România spun că o plătesc anual este cu 45% mai mare decât era în 2021 și de trei ori mai mare decât în 2018. Potrivit studiului prezentat marți de organizație, costul mediu total anual a crescut până la aproape 10.000 de lei, cu o evoluție crescătoare în funcție de vârsta copilului.

Dintre toate, cel mai mult „cântăresc” meditațiile, care atinge o incidență maximă în București (60%) și care, la nivelul întregului eșantion, au fost menționate drept cost asociat educației de 48% dintre părinți.

„Deși nu toți respondenții apelează la meditații pentru copiii lor, atunci când apar, meditațiile reprezintă al doilea cost ca nivel mediu, atingând pragul de 6.234 lei/ copil/an școlar, mult peste nivelul mediu obținut la consultarea din februarie 2021 (2.471 lei)”, arată studiul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu