Închide

Ministra Sănătății: ”sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova”

Sănătate by Actual de Cluj - mai 09, 2021 0 260

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că urmează semnarea contractului de proiect tehnic pentru spitalul regional din Cluj-Napoca.

“Spitalele regionale sunt în etapa de licitaţie pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova. Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitaţia pentru construcţie. Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere şi au fost în întârziere şi când a venit echipa noastră la minister. Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde lucrurile merg foarte bine, unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă la o emisiune televizată, astăzi.

Ea a fost întrebată dacă la finalul actualei guvernări, în 2024, se va putea vedea ridicat măcar primul dintre cele trei spitale regionale programate. ”Nu cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024”, a  răspuns ea. ”Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.

Amintim, spitalul regional din Cluj e protagonistul unei întregi telenovele. Lucrările la cele trei spitale regionale din Iași, Cluj-Napoca și Craiova sunt estimate să coste 1,6 miliarde de euro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu