Închide

Ministra Muncii: „Medicii vor fi salarizați din martie la nivel european, am făcut un efort bugetar foarte mare”

Sinteză știri naționale by Catalin Suciu - feb. 07, 2018 0 1152

Lia Olguța Vasilescu a declarat marți seara, la Antena 3, că medicii și asistentele vor fi „salarizați la nivel european” începând din luna martie, când vor avea salarii la care teoretic ar fi trebuit să ajungă în 2022, potrivit grilei de salarizare a bugetarilor, dar având în vedere „situația de avarie” din sănătate, a fost facut acest „efort bugetar foarte mare”, informează hotnews.ro.

Și profesorii – de asemenea prioritate națională, potrivit ministrului – vor avea salarii cu 20% mai mari din martie.

Despre salariile medicilor și profesorilor

„Dacă salariul președintelui României este la acel nivel, de aproape 3.000 de euro, noi am promis medicilor că vor avea salarii peste 3.000 de euro, unii 3.600 de euro, la care sigur că se adaugă sporurile și vechimea. Dar să nu uităm un lucru: medicii și asistentele urcă direct pe grilă din 2022; președintele nu urcă încă, el crește anual raportat la salariul minim pe economie, pe când aici, la medici și asistente, tocmai pentru ca sunt o prioritate națională, urcă direct pe grila din 2020. La un medic primar, de exemplu, salariul se dublează din martie. Din ianuarie, medicii primesc o creștere doar de 25%, care acoperă transferul de contribuții, plus o creștere ușoară pe net de 4%, după care adevărata creștere va fi de la 1 martie 2018, la care teoretic ar trebui să ajungă în anul 2022, dar pentru ca avem această situație de avarie, ca medicii și asistentele pleacă din țară și e din ce în ce mai greu să ocupăm aceste posturi, am făcut un efort bugetar foarte mare, astfel încât să poată să fie plătiți la nivel european. Și vor fi din martie salarizați la nivel european. Și la profesori va fi din ianuarie o creștere de 25% pe brut, apoi o creștere de 20% de la 1 martie. Și ei sunt prioritate națională, profesorii sunt destul de jos. Am avut creșteri la aproape întreg sistemul bugetar, raportat la total înseamnă o creștere de 22% pentru fiecare bugetar”

 

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare