Închide

Ministerul proiectelor europene spune că vin bani europeni pentru ”investiții masive” în sistemul de sănătate, inclusiv în viitorul spital din Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - dec. 07, 2022 0 230

Ministerul proiectelor europene spune că vin bani europeni pentru ”investiții masive” în sistemul de sănătate, inclusiv în viitorul spital din Cluj.

Programul Sănătate 2021 – 2027 (PS), aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, este un program ce dispune de o alocare totală de valoare de 5,8 miliarde de euro precum și o componentă de împrumut de două miliarde de euro, realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. ”Este pentru prima dată când România beneficiază de un Program de Sănătate care să susțină investiții masive în infrastructura spitalicească, în servicii medicale de calitate și în pregătirea personalului medical”, spune ministrul Marcel Boloș. ”Am încercat să avem o abordare intergată a surselor de finanțare și iată că am ajuns să avem în premieră un program dedicat exclusiv sănătății. Cu acest buget vom reconstrui sistemul medical din România, astfel încât românii să beneficieze de condiții, servicii și personal de nivelul țărilor europene cu sisteme publice de sănătate performante. Discutăm de cele trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, de asemenea, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, vor beneficia de lucrări în ceea ce înseamnă reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri”. O altă premieră pe care o aduce Programul Sănătate este sprijinirea activităţilor de cercetare în domeniul oncologic şi, de asemenea, un echipament medical – Ciclotronul – care utilizează protonii pentru tratamentul oncologic al bolnavilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare