Închide

Ministerul Fondurilor Europene: apeluri de 5,45 miliarde de euro în 2023 pentru revoluționarea sistemului medical. Ministrul Marcel Boloș: ”Trei spitale regionale, cel puțin șapte spitale județene și 20 spitale locale sunt doar câteva dintre investițiile pe care le începem”

SănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 08, 2023 0 144

Miliarde de euro pentru investiții în sănătate doar în 2023 în România, ar urma să înceapă și mult așteptatul apel pentru spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova, de care se vorbește de ani întregi.

În acest an prin Programul Sănătate vor fi deschise 79 de apeluri în valoare totală de 5,45 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura de sănătate, servicii de screening, medicină de familie și medicină școlară, precum și pentru digitalizarea sistemului public de sănătate și soluții de cercetare cu aplicabilitate în domeniul medical, arată Ministerul Fondurilor Europene.

”Anul acesta încep primele investiții în sistemul public de sănătate prin programul special dedicat acestui sector, astfel încât până la finalul lui 2023 va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,8 miliarde de euro”, spune ministrul Marcel Boloș. ”Deci în următoarele luni vom da oficial startul apelurilor pentru spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova, pentru cel puțin șapte spitale județene, cât și pentru modernizarea și dotarea spitalelor publice municipale și orășenești, investiții în ambulatorii sau cabinete ale medicilor de familie sau medicină școlară”.

Acesta mai arată că o mare parte a fondurilor disponibile prin Programul Sănătate va fi dirijată către prevenție, primul apel pentru servicii de screening urmând a fi lansat în trimestrul 3 al acestui an, pentru ca numărul deceselor din boli tratabile să se micșoreze. Numărul estimat de beneficiari ai serviciilor de prevenție finanțate este de aproximativ 800.000 de persoane. De asemenea, ministerul ar urma să finanțeze programe de screening pentru depistarea din timp a unor afecțiuni oncologice, dar și pentru altele precum tuberculoză sau hepatite. ”Este important de subliniat că tot începând din acest an se vor putea accesa fondurile destinate digitalizării sistemului prin dezvoltarea Observatorului Național pentru Date în Sănătate. În esență, odată ce toate aceste investiții se vor finaliza, România va deveni o țară în care nu pășești cu frică într-o unitate medicală”, a precizat Boloș.

Programul Sănătate este un program finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European, cu o alocare totală de 5,88 miliarde euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu