Închide

Mii de litri de biocide au fost retrase de la utilizare în Cluj

ActualitateSinteză știri locale by Actual de Cluj - iun. 14, 2021 0 311

Mii de litri de biocide au fost retrase de la utilizare de inspectorii clujeni în sănătate publică iar alte substanțe eu fost interzise la comercializare după ce au fost descoperite mari neconformități, informează ziarulfaclia.ro.

În 2020, Direcția de Sănătate Publică din Cluj a întreprins 582 controale și 2 recontroale privind respectarea prevederilor legale în domeniul produselor biocide. Au fost vizați 3 producători, 22 distribuitori, 557 utilizatori profesionali.

„Pentru neconformitățile constatate s-au aplicat 3 sancţiuni, din care 1 avertisment şi 2 amenzi în valoare totală de 5800 lei. Principalele neconformități constatate în cadrul acțiunii tematice de control la operatorii de servicii DDD/curățenie-dezinfecție au fost: procedurile operaționale nespecifice pentru tipurile de produse utilizate și pe domenii de activitate, fără modul de utilizare al produselor biocide și neprelucrate personalului prin proces verbal cu semnătură; lipsa cursului de instruire notiuni fundamentale de igienă; spații neigienizate, pavimente parțial neconforme, neconformități pentru care s-au stabilit termene și responsabilități. În cadrul acțiunilor tematice și la solicitarea MS (sesizări primite de la DSP-uri) privind produsele biocide au fost verificate 74 produse din care 61 conforme și 13 neconforme”, arată DSP Cluj, potrivit celor de la ziarulfaclia.ro.

În urma controalelor, s-a dispus retragerea de la utilizare a 6080 litri, produse neconforme iar de la comercializare a altor peste 1269 litri biocide.

Produsele biocide, aşa cum sunt definite de actele normative, sunt substanţele active şi preparate care conţin una sau mai multe substanţe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice.

sursa foto: https://www.igienaphs.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu