Închide

VIDEO Peste 25.000 de clujeni, din nou în stradă. „Ieșiți din casă, dacă vă pasă” / București, nu uita, Clujul e de partea ta”

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2017 0 1151

În ziua doi de proteste, în toată țară, au ieșit în stradă circa 220.000 de oameni, după cum anunță media centrală. Oamenii promit să reziste și să iasă în continuare în stradă pentru a cere Guvernului să respecte democrația și dorința cetățenilor și să abroge ordonanețele gândite pentru legalizarea abuzului și furtului din bani publici.

cluj 3

23:30 – Mesajul de pe pancartele de zilele trecute care s-a auzit și în prima zi la Cluj cu 30.000 de oameni pe stradă – „Până dimineață, radem o mustață (cu referire la Dragnea)” a fost strigat de protestatari la drumul de întoarcere de pe Izlazului, pe Câmpului, spre centru. Apoi la odihnă, pentru că urmează noi proteste.

Se merge alert și se strigă lozincile protestului: „Nu stați și filmați, veniți și strigați! PSD, ciuma roșie! Nu stați la ferestre, haideți la proteste”. S-a cântat și Deșteaptă-te Române, imnul național al României. De această dată, protestarii au avut mai mult succes în Mănăștur. Oamenii au ieșit la ferestre, nu ca în marțea neagră când părea că întreg cartierul e în beznă și doarme. S-a strigat și laitmotivul manifestației: „Abrogați și plecați!!!”

Ora 23:15 – Protestatarii s-au împuținat, dar #Rezistă. Sunt deja de 4 ore în stradă. Acum au luat la pas cel mai mare cartier al Clujului, ca în marțea neagră, când clujenii au protestat în noapte pe străzile din oraș. Sunt pe stradă Primăverii și se întreptă către Izlazului.

cluj 2

 

Ora 23:00 – Demonstranții ajung sub Podul Calvaria din Mănăștur. Între timp mare parte s-a dispersat. Se pleacă încet spre case. Sunt și toboșarii care și-au mărit rândurile. Dacă seara trecută erau doar băieți, astăzi li s-au alăturat și fete. Vor să trezeacă cel mai mare cartier din Cluj-Napoca.

Ora 22:40 – Mulțimea a ajuns în dreptul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Se scandează „PSD, ciuma roșie” și se urcă Calea Mănăștur. Ies oameni din blocuri noi contruite în zonă. Un protestar se oprește și citește plăcuța cu autorizația unui viitor șantier de blocuri din zonă.

Ora 22:30 – Se strigă „București, nu uita, Clujul e de partea ta!” iar marșul merge pe traseul Moților-Calea Mănăștur.

Ora 22:20 – Protestul a ajuns până mai jos de Spitalul de Copii, pe Moților. Aici cineva anunță prima linie de protest că un grup s-a rupt de mulțime și s-a întors spre Piața Unirii. Câteva momente confuze. Protestarii se ceartă între ei. Apoi se calmează. Între timp, manifestația se întoarce și pornește către Piața Unirii. Din spate, însă, grupul plecat spre centru, revine, așa că mulțimea se regrupează. Protestul continuă spre cartierul Mănăștur.

Manastur

Ora 22:12Pe Moților se aruncă o petardă din mulțime. Aproape de troleul cu numărul 6, oprit în stație. Cel cu șofer prietenos și solidar cu protestul. Demonstranții reacționează imediat:”Nu așa, nu așa, nu așa” și „fără violență, fără violență”. Se huiduie in corpore. Rămâneți pe actualdecluj.ro

Ora 22:07 – Un alt șofer de pe autobuzul numărul 6 claxonează mulțimea. Oprește pe dreapta, deschide ușile și câțiva călători coboară și se alătură mulțimii.

Ora 22:05 – În fața primărie, se negocieză din nou. Jandarmii spun către Piața Lucian Blaga și apoi spre Unirii. Manifestanții vor către cel mai mare cartier din Cluj. Mulțimea o ia înspre cartierul Mănăștur, nu mai cotește pe lângă Primărie ca miercuri seara.

Manifestatie

Ora 22:00 – Se scandează „Jandarmeria, jos pălăria!”. Marșul capătă un ritm
alert. 

Ora 21:55 – Protestatarii se îndreaptă spre Primărie și Piața Lucian Blaga. Vă mai oferim un slogan: „Dragnea nu fi trist, la Jilava au dentist”.  E mesajul afișat pe spate de un tată însoțit de fiica sa.

Ora 21:50 – Se intonează imnul Național pe Bulevardul 21 Decembrie, aproape de intersecția cu Strada Regele Ferdinand. Cei din față îngenunchează. La Shelter, un local din centru, se servește ceai cald protestatarilor, direct în stradă. O echipă oferă tuturor ceai cald. La fel s-a întâmplat la protestul de miercuri seară când protestarii au primit pe Calea Dorobanților ceai și pizza de la alți băieți solidari de la pizzeria Delissimo.

Ora 21:35 – La un magazin din zona străzii Brâncuși, două vânzătoare dezbat protestul: „Dacă se mișcă fiecare așa seară de seară, se pun pe slăbit pentru că tinerii din ziua de azi stau doar în fața calculatoarelor”, îi spune una celeilalte.  Tot în zonă, de la un balcon, un tânăr iese și strigă cât poate: România!!! Mulțimea îi răspunde: „Trezește-te!”.  Protestatarii se îndreaptă acum spre Avram Iancu. O parte au și ajuns.

Cipariu

Ora 21:30 – Se scandează în continuare. Sunt în jur de 20.000 de manifestanți. Se strigă în cor „Hoții, hoții”. Unii oameni sunt ieșiți la balcoane și flutură steaguri tricolore, iar mulțimea îi salută din stradă. Un șofer prins în protest cu autobuzul 33 e solidar cu protestarii și clacsonează. Mulțimea îl aplaudă și îi răspunde.

Sofer

Ora 21:15 – Demonstranții sunt pe Bulevardul Nicolae Titulescu, se înaintează spre centru. În Gheorgheni, riveranii ies la baloane. Unii aplaudă. Alții filmează. Alții pur și simplu privesc de după perdele, din geamuri luminate. Demonstranții îi cheamă la proteste. Clujenii cântă că sunt alături de București.
IMG_7897
IMG_7881
 Oamenii au mesaje de susținere pentru jandarmi.
IMG_7876
Ora 21:00 – Mulțimea se îndreaptă către cartierul Gheorgheni. Iată câteva dintre sutele de mesaje arborate pe pânze sau pancarte.
„Statul Român este capturat de o gașcă de găinari”
„Putin râde pe sub mustața lui Dragnea / nu ne puteți prosti pe toți tot timpul”
„Părinții m-au învățat să nu fur. Voi de ce o faceți?”
„Mincinoșilor, vin și mâine?”
„AMR 9. Rezistăm!”
„Jos fanari-hoții!”
„Ne-am spart toți banii de la Soros deja, oare mai ieșim și mâine? / Azi e rândul meu să țin pancarta asta”
„Nu suntem toți neam de hoți și derbedei, ăsta nu-i sat fără câini.”
„Până dimineață nu mai ai mustață.”
„Mineri = Ultrasi?”
„Mustăcios penal, hai la Tribunal”
„Dacă nu retrageți ordonanța, îl chemăm pe Chuck Norris”
Chuck
Unii își poartă propriile mesaje de indignare și protest. Un astfel de mesaj este în engleză și spune stop parcării mașinilor pe pistele de biciclete din oraș.
Pancarta
Coloana de manifestanți este însoită de jandarmi care au flori. Le-au primit de la protestari și sunt emoționați și ei de gestul participanților la protest. Pe strada Slănic, sunt jandarmi care însoțesc coloana purtând trandafiri albi în mână.
 IMG_7856
Jandarm
IMG_7863
Ora 20:45 Mulțimea se află acum pe strada Teodor Mihali și se se îndreaptă spre Cartierul Gheorgheni
 Un muzicant cu trompeta, puțin abțiguit vorbește despre luptă contra răului din Teleorman care compromite viitorul copiilor. Nu prea mai poate cânta din trompeta cu care a venit la protest. Spune că așa protestează el, cu sunete ciudate.
IMG_7824

Ora 20:35 – Manifestanții au trecut în fața Consiliului Județean. Pe Campusul Ortodox de lângă Consiliul Județean e proiectat mesajul „Jos Mafia”!
Ora 20:30 – Au fost nevoie de 25 de minute ca protestatarii să traverseze Calea Dorobanților. Sunt în jur de 15.000 de demonstranți. Mulți dintre protestatari au flori, semn de solidaritate după incidentele de ieri din București.
protestttttt
Ora 20:20 – Numărul manifestanților crește în toată țara. La Timișoara sunt peste 10.000 de oameni ieșiți. La Iași peste 4000, la Ploiești 3000, la Bistrița 4000, la Brașov 3000. Proteste au loc și în orașe mai mici, precum Năvodari sau Zalău.

Ora 20:15 – Sunt foarte mulți tineri la protest, dar și persoane în vârstă. Continuă să vină manifestanți și să se alăture coloanei de oameni care se întinde pe câțiva kilometri. Se strigă „hoții, hoții!”.
Ora 20:10 – „Ale, ale ale, o dorință sinceră, România liberă!”
IMG_7804
Ora 20:05 – Sunt peste 10.000 de protestatari în acest moment. Dar lumea continuă să se alăture protestului.
Mars
Oamenii au venit la protestul de joi seara cu flori. Incidentele din București de miercuri seara cu instigatori care au aruncat cu petarde și fumigene în jandarmi (ca să deturneze protestul) au determinat clujenii să ia atitudine. „Nu încurajăm violențele”, e mesajul pașnic al clujenilor. Florile sunt pentru forțele de ordine ce însoțesc protestul. Sunt și mesaje pro Jandarmedie afișate pe pancartele protestarilor din Cluj.
IMG_7794
Ora 20:00 – Demonstranții își continuă drumul scandând împotriva PSD-ului. „PSD, Ciuma Roșie”. Sunt mulți oameni veniți cu copii, după cum spun astfel de protestatari, „pentru viitorul lor, luptăm astăzi. Să avem o țară democratică și curată”.
IMG_7785
Ora 19:40 – Sunt zeci, sute de pancarte cu mesaje prin care se solicită abrogarea ordonanțelor. E un protest pașnic, civilizat. Simulatan, în zeci de orașe din România oamenii s-au adunat să protesteze.

Ora 19:30 – Mulțimea a pornit în marș, din Piața Unirii. A trecut pe Bulevardul Eroilor și se îndreaptă spre Calea Dorobanților. Se scandează „DNA, să vină să vă ia”.
IMG_7776
protest2februarie2
19:00 – 19:15 – Oamenii s-au adunat în Piața Unirii din Cluj, la fel ca miercuri seara. Oamenii sunt revoltați după ce primul ministru Grindeanu a anunțat că nu va retrage ordonanțele. Se strigă și se scandează împotriva PSD și se solicită abrogarea ordonanțelor. În piața Unirii s-a fluturat și steagul Uniunii Europene.
Clujul e din nou în stradă. O nouă zi, noi proteste anunțate după Ordonanțele anunțate de guvernul PSD-ALADE.
Peste 300.000 de oameni au cerut ieri în stradă, în toată ţara, retragerea ordonanței de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală şi demisia guvernului. La Cluj se estimează că au fost aproximativ 30.000 de persoane.
În această după-amiază liderii PSD au avut o întâlnire. Printre concluziile de după şedinţă, anunţate de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu: ordonanţa nu va fi abrogată. Mai mult, Dragnea a ţinut să precizeze că procesul său merge mai departe şi că el nu ar fi cerut măsuri pentru „salvarea sa”. „Eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu si fals intelectual. Falsul intelectual rămâne”, a spus Dragnea. Menţionăm însă că nemulţumirea străzii ţine de cealaltă temă: redefinirea abuzului în serviciu, care l-ar ajuta pe şeful PSD. Cei doi nu au reuşit să explice nici de ce s-au operat modificări care nu au fost cerute de Curtea Constituţională. Asta deşi justificarea guvernanţilor în ceea ce privea necesitatea modificărilor legislative făcea adesea referire la decizii ale Curţii Constituţionale.
Au apărut reacţii negative de la Comisia Europeană, de la cancelarii străine sau mediul de afaceri. Nimic nu i-a convins pe cei din PSD-ALDE să retragă măsurile cărora deja le-au dat drumul, fără o consultare reală.
În aceste condiţii, protestele continuă în toată ţara.
Protestatarii cer în continuare retragerea ordonanței de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, apoi demisia guvernului și alegeri anticipate.
 
Mesajul cu care organizaţia Corupţia Ucide a chemat manifestanţii în stradă, postată pe pagina evenimentului creat pe Facebook:
Stimați guvernanți, stimate PSD-ALDE, pentru ca nu ați mai găsit mineri ați adus ultrașii să ne bată și să compromită cel mai mare protest din România. Nu ne temem! Răspundem la violența voastră cu proteste perfect pașnice și mai masive. În fiecare zi vom fi tot mai mulți și vom trezi toată țara până când veți înțelege că nu suntem oi și că nu vom lăsa lupii paznici la stână! Aveți o singură opțiune: ABROGARE urmată de DEMISIE! Ieri, 1 februarie 2017, am participat la cele mai masive proteste de după Revoluție, cu peste 300.000 de participanți în toată România. Am cerut retragerea ordonanței de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, apoi demisia guvernului și alegeri anticipate.Guvernul Grindeanu ne ignoră și declară că suntem manipulați: “Trăim zile în care manipularea atinge cote alarmante”. Toată lumea, de la CSM la Parchetul General, DNA și organizațiile magistraților, inclusiv cancelariile occidentale și Uniunea Europeană, spun clar și răspicat că ordonanța Grindeanu va zăgăzui lupta anti-corupție din România. Circulă informații că următorul pas din strategia PSD-ALDE de destructurare a statului de drept este desființarea DNA și contopirea cu DIICOT, pentru a le decapita de procurorii șefi care le conduc și a instala persoane agreate de Liviu Dragnea. România a primit avertismente dure de la partenerii euroatlantici și mediul de afaceri. Diaspora a reacționat masiv. Noi toți suntem cei manipulați? Serios? Vom ieși în strată să vă arătăm că nu suntem fraieri, neinformați, că nu ne puteți păcăli și cumpăra! Vom ieși, până veți pleca!În aceste zile se joacă viitorul României pentru următoarele două decenii. Suntem pe muchie de cuțit: ori ei, ori noi! Haideți să nu îi lăsăm să ne fure viitorul. Să ducem protestul de la sute de mii la milioane! În stradă! Pe ei!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu