Închide

„Mica Unire” celebrată la Cluj. Boc: „Academicianul Ioan Aurel Pop spunea un lucru extraordinar, cu toții ne dorim o Românie mai bună, dar ea începe cu un om mai bun în fiecare din noi”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 24, 2022 0 322

Politicieni, oficiali din administrație, capi ai bisericii ortodoxe și greco-catolice, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, clujeni au sărbătorit în centrul Clujului ziua de 24 ianuarie, zi în care anul acesta s-au împlinit 163 ani de la Unirea Principatelor Române.

Ceremonia a fost organizată de Instituția Prefectului Județul Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
Mica unire s-a serbat cu discursuri oficiale. A fost citit mesajul premierului de către oficialii Prefecturii Cluj. A vorbit și primarul Emil Boc despre simbolistica unirii ținând să îi felicite pe clujeni pentru că au venit în număr mare, deși este ger afară, să celebreze alături de oficiali.
 „La minus 15 grade arătați foarte bine sub steaguri tricolore în costume populare, dragi clujeni”, a spus primarul.
„Fără elite, fără popor, fără Moș Ion Roată această unire de la 1859 nu ar fi fost posibilă. În care toți românii, de la vlădică la opincă au crezut în acest lucru extraordinar pentru națiunea română. Care este lecția până la urmă a Unirii de la 1859? Vorba poetului. 1000 de ani de singurătate iar acum 100 de ani de unitate. Să de-a dumnezeu să fie mai mulți de 1000 de ani de unitate. Nu se compară 1000 de ani de singurătate cu 100 de ani de unitate, Și lecția pe care trebuie să o învățăm fiecare dintre noi este că doar unirea face putere. Doar uniți suntem puternici și recunoscuți în lume. Și avem în ADN acest spirit al unității noastre indiferent de toate lucrurile care ne despart, de modalitățile diferite în care gândim, Avem aici steagul românesc și steagul Uniunii Europene. Este forma supremă în care ne putem împlini. Și poate odată vom fi cu Moldova în același loc. Trebuie doar să muncim în fiecare zi ca acest lucru să se întâmple. Așa cum românii din Transilvania au muncit să vină momentul anului 1918”, a spus printre altele primarul Emil Boc.
„La 400 de kilometri se stă cu glonțul pe țeavă. Unii tremură de pe oră pe alta dacă sunt supuși unei invazii din Est. Noi ne sărbătorim unirea în timp ce alții se gândesc dacă mai pot vorbi sau mai pot exista în aceeași națiune de mâine încolo (…) Trebuie să construim poduri și nu ziduri (…) Academicianul Ioan Aurel Pop spunea un lucru extraordinar, cu toții ne dorim o Românie mai buna dar ea începe cu un om mai bun în fiecare din noi. Asta înseamnă ca fiecare să ne facem datoria acolo unde suntem. Nu trebuie să facem totul, trebuie să facem ceea ce suntem pregătiți și la ce suntem buni. Și să facem opere sociale, să fim solidari, așa cum zicea Preasfinția Sa”, a mai afirmat primarul.
„Ocaua lui Cuza intrată în legendă este și astăzi simbolul egalității și dreptății amintind totodată de rolul statului de a-i apăra pe cei slabi în fața abuzurilor. Prin mica unire românii și-au exprimat nevoia de unitate și de a progresa în plan administrativ, economic și  social deopotrivă. Dezideratul a rămas același pentru toate generațiile următoare indiferent de natura provocărilor cu care s-au confruntat și a generat transformări majore în societatea noastră. Prin tenacitate și unitate românii au putut pregătit apoi marea unire modernizând și construind mecanisme democratice, culturale, economice și financiare, consolidând armata care avea să lupte pentru liberate și menținerea statalității”, a transmis mesajul premierului subprefecta Irina Munteanu. Aceasta a arătat că autoritățile centrale trebuie să facă eforturi pentru a face față unor provocări noi – depășirea crizei financiare, consolidarea economică, debirocratizarea instituțiilor statului sau cheltuirea transpareantă a banilor public și a fondurilor europene.
După discursurile oficale, s-au depus coroane și jerbe de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu