Mesajul unei studente infectate cu Covid19 și internate la Cluj, pentru cadrele medicale. „Mi-ar plăcea să-i cunosc cu adevărat pe toți. Nu le vedem fețele deloc. Sunt mascați în combinezoane, în echipamente, nu-i vedem, dar îi simțim. Și îi simțim ca pe niște oameni buni.”
ActualitateSănătateSocialTop News by Catalin Suciu - apr. 06, 2020 2 26134
Un grup de 10 studenți din România a participat la un program Erasmus în Londra, în perioada 10-19 martie, cu alți studenți din toată Europa. La revenirea în țară, exact în ziua în care avionul de la Londra ateriza la Cluj, s-a aflat că o participantă la program, o studentă din Polonia, a fost testată pozitiv cu Covid19.
*Patru studenți români din grup sunt toți internați acum cu Covid19. Alți șase care au participat la program nu au fost testați niciodată, deși au avut contact direct cu cazurile pozitive.
Stăm de vorbă cu Sorina, una dintre participantele la programul Erasmus.
„Tocmai primisem mesaj că o fată din Polonia care a fost cu noi e pozitivă. Am aterizat la Cluj și-am spus imediat la aeroport lucrul acesta. Le-am spus că venim acum din Anglia, unde am avut contact direct cu o persoană infectată. Ne-au spus să mergem acasă dacă nu avem simptome, iar dacă avem să sunăm la poliție pe urmă. Ne-au întrebat dacă avem cu ce merge. Am spus că nu. <<Luați un taxi din față>>,„povestește Sorina, studentă în Cluj.
Erau trei fete întoarse de la program și-au luat un taxi. Toate sunt internate azi și confirmate cu Covid19. Încă un coleg este confirmat și el cu Covid19 și e internat.
„Am purtat măști, ne-am dat cu dezinfectant și-am mers acasă, ne-am autoizolat. Dar, da, ne-au spus să luăm taxi. A doua zi de dimineață m-a durut gâtul. Am sunat la Poliție, de la Poliție mi s-a spus să sun la Direcția de Sănătate Publică. A doua zi de dimineață, pe la 9, a venit o ambulanță și m-a luat de acasă. Era 20 martie. De-atunci sunt internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Mi s-a făcut testul și-am ieșit pozitivă la Covid19 pe 21 martie. A venit și colega mea, Nicoleta. Ea nu avea nimic, ci doar era puțin răgușită. Alți doi colegi, o fată și băiat, sunt infectați și ei. Am fost 10 de toți din România, iar ceilalți 6 nu au fost testați deloc.”
„Ne-am infectat, cred, undeva în perioada 14-15 martie. Aveam fel și fel de activități cu toți studenții. Erau doi băieți din Macedonia care au făcut febră două zile. Știam ce înseamnă virusul acesta, dar mai glumeam pe seama asta. Lor le-a trecut atunci. S-a sunat și la Spital în Londra, dar nu au vrut să-i primească. Noi am dormit în cameră cu o studentă din Polonia, cea confirmată ulterior cu Covid19. Suntem tineri, nu ne speria ce citeam peste tot. Dar când ne-au spus la spital că testul e pozitiv, recunosc că m-am panicat”, spune Sorina pentru actualdecluj.ro.
Ce-a urmat?
„Am completat un formular în care trebuia să zic dacă am avut contact cu cineva, ce dureri am avut, ce simptome și am început apoi tratamentul cu Kaletra, care se administrează celor infectați cu HIV. Mie mi-a dispărut și durerea de gât, dar mi-am pierdut gustul și mirosul. Nu le mai aveam deloc. Tratamentul acesta cu Kaletra m-a făcut să mă simt groaznic. Luam două pastile dimineața, două seara , timp de zece zile, atât. Mi-a fost foarte rău. Mi-a fost greață non-stop, eram foarte amețită, se învârtea totul cu mine și nu puteam să-mi pun ordine în gânduri, dormeam foarte mult. Chiar i-am spus mamei mele că e ca și cum am venit pe 20 martie la spital, m-am culcat și m-am trezit după 10 zile. Am luat aceste pastile și ceva antibiotic pentru durerea în gât. Apoi am făcut o ciupercă în gât de la pastile. Am luat alt antibiotic. Pe la mijloc am luat ceva pentru stomac. Și am luat și pentru ficat și colon. Acum iau doar vitamina C. Ieri am repetat testele și au ieșit tot pozitive. Nu înțeleg de ce. Am întrebat la spital de ce la Timișoara se externează atât de mulți oameni și atât de repede, iar la Cluj nu. Mi-au zis că se urmează același tratament în toată țara, că e directivă de la Minister. Eu nu știu, eu v-am spus ce-am primit aici.”
Potrivit medicului Virgil Musta, cel care conduce secția de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde s-au vindecat de la debutul epidemiei din România cei mai mulți pacienți, „schema pe care o dăm noi este formată din o tabletă cu 2 antivirale, care la 3-4 zile după administrare dau teste negative. Aşteptam două teste negative, după care îi externăm.”
„Mi-ar fi plăcut deja să fim acasă. Ieri, sâmbătă, adică, ne-a ieșit pozitiv al doilea test. Următorul poate fi repetat la șapte zile distanță, ne-au spus. Deci până pe 11 aprilie nu avem cum să plecăm din spital”, mai spune Sorina.
I-ar plăcea foarte mult să cunoască cadrele medicale. Deși e în spital din 20 martie, spune că medicii și asistentele de la Infecțioase se comportă „ireproșabil”.
„Ne-am făcut prieteni aici, țipăm unii la alții dintr-un salon în altul, așa comunicăm. Chiar povestim cu un domn de alături, care are de 36 de zile virusul și i-a ieșit azi pozitiv și lui. Povestim, ce să facem. Nu poți ieși nicăieri. Am doar cuvinte de laudă pentru tot personalul medical. Sunt atât de civilizați toți. Doctorița mea e un exemplu pentru mine, este o persoană minunată. Ne încurajează mereu, încearcă să ne ridice moralul. Mai sună,ne întreabă cum ne simțim. Asistentele intră dimineața la noi să curețe pe jos, să dezinfecteze. Sunt atât de drăguțe și ele. Toată lumea vrea să te ajute. Atât de mult mi-ar plăcea să le văd, să le cunosc cu adevărat.
Sunt niște oameni fantastici și nu le vedem fețele deloc. Sunt mascați în combinezoane, în echipamente, nu-i vedem, dar îi simțim. Și îi simțim ca pe niște oameni buni.”
Da,iar gainile le-au vazut la gripa aviara combinezoanele si le-au simtit prezenta apoi au simtit eutanasierea, ce bine ca noi oamenii nu suntem gaini sau unii pacienti sunt tratati ca niste gaini,inuman zacand,ore, zile pe jos in spital fara sa-i vada medicul,fara apa,fara mancare,asa cum se intampla in Italia,Spania,America….si la Iasi si la Suceava…ingerii in halate albe cu multe buzunare,eroii care te intreba cat esti dispus sa platesti spaga pentru a intra intr-o operatie care iti poate salva viata,martirii care se sacrifica in fiecare zi pentru noi,deja aplaud pe balcon…bravo!!!!
10.000.000 de morti datorate stopului cardiac in lume doar anul acesta,pentru ca multi dintre eroii in combinezon au ajuns la o ora,doua dupa apelul de urgenta,eroii care carau tinerii arsi cu paleti de lemn si care treceau indiferenti pe langa ei la Colectiv s-au metamorfozat,au avut o strafulgerare si le-au crescut aripi si virtuti inimaginabile,da….peste 10.000 de cazuri de malpraxis comise de ingerii si eroii in halate albe ,cazuri musamalizate de eternul iml si partinitorul colegiu al medicilor, dar adoratorii sunt orbiti de adoratie si uita multele rele si destine zdrobite de ingerii in halate albe….Catalin poti scrie o carte de mare succes.ai scris primul capitol introductiv cu Ion, acum capitolul doi cu induioserea la vederea combinezoanelor si simtamantul apropierii ingeresti al medicilor si asistentilor, continua…..vei fi un mare scriitor!
La ce sa le dea Plaquenil si vit C iv? Sau azitromicina cum dau francezii? Las’ sa crape ai nostri ca-s prea multi,oricum