Închide

Merită să te muți în Florești? Prețuri mai mici cu 30-40% față de Cluj-Napoca. Sfat de agenție imobiliară: „Alege blocurile terminate și eventual locuibile”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 13, 2022 0 1843

De la o comună rurală înconjurată de pajiști la localitatea cu cele mai multe blocuri din România – este vorba despre transformarea Floreștiului, sintetizată de agenții imobiliari. Chiar dacă dezvoltarea necontrolată din anii recenți atrage critici în continuare din rândul specialiștilor în urbanism, iar problemele de trafic și spații publice sunt departe de a fi rezolvate, cei din imobiliare spun că există o serie de avantaje în a locui la Florești. Prețul accesibil e primul dintre ele. Floreștiul rămâne însă unul dintre primele exemple în orice discuție despre urbanismul scăpat de sub control de la Cluj.

Agenții Blitz spun că au luat la pas cea mai mare comună din România și au sintetizat care ar fi avantajele locuirii în Florești.

„Pentru investitori și dezvoltatori imobiliari, Floreștiul prezintă avantaje nete, cum ar fi terenul plan, foarte ieftin, comparativ cu prețurile din oraș, acces facil la autostrada A3 Transilvania, care leagă tot vestul țării de București (proiect neterminat, n.red.) și drumul european E60 spre Oradea. Iar pentru o categorie tot mai importantă din populație, achiziția unei locuințe la un preț acceptabil, chiar dacă aceasta se află la 10 km de oraș, a devenit o normalitate”, spune Bogdan Lucaciu, sales manager Blitz pe Florești, într-0 analiză pe blogul agenției.

„De ce ar alege cineva Floreștiul? Răspunsul este simplu – prețul avantajos, atât la chirii, cât și la cumpărarea unui imobil. Prețurile sunt mai mici cu până la 30-40% față de Cluj”, adaugă acesta.

Câteva exemple de prețuri.

Dacă, spre exemplu, în Cluj-Napoca, în cartierul Gheorgheni chiria pentru un apartament cu 2 camere este de 360 euro, în Floresti chiria pentru un apartament similar este de 250 euro.

Pe segmentul de vânzări, un apartament cu 3 camere în Florești costă în jur de 75.000 euro, în timp ce în cartiere precum Bună Ziua, Mărăști sau Mănăștur, apartamentele cu 3 camere pornesc de la 140.000 de euro și merg în sus.

Prețurile s-au majorat constant în ultima perioadă și aici: prețul mediu al apartamentelor de vânzare a crescut de la 915 – 980 euro/ mp, în 2020 la 1.152 euro /mp, dar acesta continuă să fie unul avantajos atunci când se face comparația cu municipiul.

În Florești sunt pe piață sute de apartamente noi, cu 1-4 camere, la prețuri pornind de la 37.000 de euro pentru garsoniere și de la 73.000 euro pentru apartamente cu 4 camere, arată datele agenției.

La capitolul avantaje, agenția mai trece faptul că aici blocurile sunt noi și au regim mic de înălțime. Nu toate însă. „Un alt avantaj al Floreștiului sunt distanțele mici. În 10 minute ajungi în orice punct de interes al localității. În Floresti e bine sa locuiești și dacă pleci des din oraș, pentru ca ai acces facil de 3 minute la autostrada A3 Transilvania și la drumul european E60 spre Oradea. În plus, fără să mai străbați tot orașul cu toată aglomerația din Cluj poți ajunge rapid la Lacul Tarnița, Piatra lui Lucaci, Cetatea de la Liteni, Munții Vlădeasa – destinațiile favorite de weekend ale clujenilor pentru drumeții și recreere în natură”, spune agentul imobiliar.

Există și centre comerciale mari, dar și magazine de proximitate. În Florești există grădinițe de stat și private, precum și 2 școli gimnaziale și un liceu teoretic.

În ceea ce privește traficul, deși prezentarea agenției susține că problemele la acest capitol ar fi „rezolvate”, cei care tranzitează Floreștiul ar putea avea câteva obiecții. Există, în continuare, ore de vârf în care principala legătură cu orașul e blocată de coloane de mașini care circulă bară la bară.

Dacă ai nevoie să faci naveta zilnic Florești – Cluj, în prezent ai trei alternative de transport – o rută centrală și 2 centuri ocolitoare în zonele de Nord și Sud care fac legătura cu cartierele Grigorescu și Mănăștur, amintește analiza agenției.

„Spre deosebire de Cluj (municipiul), care a devenit aglomerat la orice oră, poți ajunge din Florești în Cluj în 40 de minute în perioade de vârf (dimineața între 7.30 și 8.30) și în 20 de minute în restul timpului. Ajungi chiar și mai repede cu transportul public în comun, care are benzi dedicate și circulă din 10 în 10 minute”, arată prezentarea Blitz.

S-a construit mult și destul de necontrolat în Florești, admit reprezentanții agenției, care amintesc că sunt destule cazuri de blocuri cu nereguli sau deficiențe.

Aceștia le recomandă potențialilor cumpărători să se informeze înainte de achiziție. Aceștia ar trebui să se asigure că blocul este conectat la rețeaua de utilități (gaz, apă, canalizare și curent). „În cazul construcțiilor nefinalizate citește cu atenție contractele de cumpărare și clauzele referitoare la termenele de predare, costuri suplimentare, rambursare plăți, etc. Alege blocurile terminate și eventual locuibile pe care să poți să faci verificări factuale”, recomandă agenția.

De asemenea, merită menționat că locuitorii din Florești ar mai avea nevoie de spații publice de calitate și zone verzi amenajate.

Primăria a anunțat deocamdată că va pregăti licitația  pentru proiectarea si execuția unui parc de agrement și sport care va fi realizat în zona străzii Sub Cetate. Acesta are e o suprafață de 41.000 de metri pătrați şi va costa 23,7 milioane de lei. Dacă mulți locuitori laudă inițiativa în mesaje publice la postarea de Facebook a primarului pe subiect, există și comentatori care nu se feresc de critici. „Vom sta în parc între 7 și 9 în loc să ducem copiii la școală și să mergem și noi la serviciu”, comentează, ironic, un cetățean. „Și cu canalele tre făcut ceva că se indundă str Florilor”, amintește un altul. „Doar proiecte și proiecte în rest repaus”, adaugă un locuitor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.