Închide

Medicul șpăgar din Cluj condamnat la închisoare cu executare obține la Curtea de Apel suspendarea pedepsei

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 12, 2021 0 276

Răsturnare de situație în cazul medicului șpăgar de la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, prins că a luat mită în stânga și-n dreapta, condamnat la închisoare cu executare. Răcășan a atacat decizia de condamnare și a obținut o pedeapsă cu suspendare.

Curtea de Apel s-a pronunțat în urmă cu câteva zile în cazul apelului făcut de Răcășan la decizia instanței inferioare, Tribunalul Cluj, care l-a condamnat la închisoare cu executare. Miercuri instanța a decis să schimbe în parte decizia Tribunalului.

Iată mai jos soluția instanței, pe scurt: 

În baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, admite apelul declarat de către apelantul – inculpat R. F.-M. împotriva Sentinţei penale nr. 210/2020, pronunţată de Tribunalul Cluj la data de 09 iulie 2020, în dosarul penal nr. 3361/117/2019, pe care o desfiinţează în parte cu privire la modalitatea de individualizare a executării pedepsei principale şi conţinutul pedepselor complementară şi accesorie aplicate şi, în consecinţă, soluţionând cauza în aceste limite:

Menţine pedeapsa principală de 2 ani şi 10 luni închisoare, aplicată inculpatului R. F.-M. pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 5 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 396 alin. 10 C.proc.pen.

Modifică conţinutul pedepsei complementare aplicate conform art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 67 alin. 1 şi 2 C.pen., art. 66 alin. 1 lit. g) C.pen., şi interzice inculpatului exercitarea dreptului de a profesa ca medic în cadrul sistemului public de sănătate, pe o perioadă de 2 ani.

Modifică conţinutul pedepsei accesorii aplicate conform art. 65 alin. 1 C.pen. şi art. 66 alin. 1 lit. g) C.pen., şi interzice inculpatului exercitarea dreptului de a profesa ca medic în cadrul sistemului public de sănătate, cu titlu de pedeapsă accesorie.

În temeiul art. 91 şi 92 C.pen., dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei principale de 2 ani şi 10 luni închisoare aplicată inculpatului şi fixează termenul de supraveghere de 3 ani, ce calculează potrivit art. 92 alin. 2 C.pen.

În baza art. 93 alin. 1 lit. a)-e), 2 lit. b) şi 3 din C.pen., dispune ca inculpatul să respecte următoarele obligaţii şi măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere:

– să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj la datele fixate în acest sens;

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea acestuia;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă;

– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau organizate împreună cu instituţii din comunitate;

– să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca sau în orice lăcaş de cult din localitate, în condiţiile stabilite de Serviciul de Probaţiune Cluj.

În temeiul art. 94 alin. (1) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c) – e) se vor comunica Serviciului de Probaţiune Cluj. În baza art. 404 alin. (3) C.proc.pen. corob. cu art. 96 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

În conformitate cu prevederile art. 68 alin. 1 b) C.pen., pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului prev. de art. 66 alin. 1 lit. g) C.pen., cu conţinutul de mai-sus, se execută de la data pronunţării prezentei decizii. Pedeapsa accesorie cu aceeaşi natură şi conţinut se va executa doar în ipoteza în care pedeapsa principală a închisorii se va executa efectiv, ca urmare a anulării sau revocării beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere în condiţiile art. 96 şi art. 97 C.pen.

Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii penale apelate.

În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului inculpatului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, azi, data de 07 iulie 2021, prin punerea la dispoziţia apelantului – inculpat şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei.

Citește și:

EXCLUSIV Detalii din procesul medicului clujean condamnat la închisoare pentru că a cerut mită. ”Mi-a spus că operația a decurs bine, mi-a explicat ce mi-a făcut la genunchi și mi-a spus ”Bănuții!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu