Închide

Medicii SMURD învață manevre de resuscitare salvatoare de vieți, în parcul din Cluj: 70.000 de români mor anual, în 9 din 10 cazuri martorii asistă neputincioși

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 19, 2018 1 234

Clujenii pot învăța manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii voluntari SMURD, în 8 iulie în parcul central al orașului, la a patra ediție a Maratonului Resuscitării.

Stopul cardio-respirator în afara spitalului, ca urmare a unei afecțiuni cardio-vasculare, este una dintre principalele cauze de deces în lume, fiind responsabilă de milioane de pierderi de vieți anual. În România șansele de supraviețuire a unei persoane în urma unui stop cardio-respirator sunt de numai 5%, însemnând că anual mor aproximativ 70.000 de români din această cauză. Mai multe vieți ar putea fi salvate dacă manevrele de prim ajutor ar fi acordate prompt, însă în mai mult de 9 din 10 cazuri se asistă neputincios la aceste evenimente, pentru că 80% din români nu cunosc manevrele de resuscitare. Dacă le-ar ști, șansele de supraviețuire pot crește până la 50%.

În Cluj-Napoca timpul mediu de intervenție este de aproximativ 10-15 minute de la efectuarea apelului de urgență, dar crește în mediul rural. Dacă manevrele de resuscitare nu sunt inițiate, după aprox 6-7 minute de la instalarea stopului cardio-respirator apar leziuni ale creierului care sunt ireversibile. Prin urmare șansa de supraviețuire a victimei unui SCR este condiționată de primul ajutor primit de la cei ce asistă acest eveniment. Masajul cardiac efectuat până la sosirea echipajelor asigură perfuzia cerebrală necesară.

Pentru creșterea ratei de supraviețuire s-a formulat conceptul de Lanțul Supraviețuirii. Acesta susține că, în cazul unui SCR, veriga reprezentată de manevrele de resuscitare efectuate la fața locului de către martorii evenimentului sunt la fel de importante precum toate îngrijirile ulterioare oferite de personalul medical specializat. Adică în cazul SCR cel ce oferă prim ajutor este la fel de important precum medicul chemat prin apelul de urgentă 112. În concluzie pentru consolidarea acestui lanț este necesar ca toată lumea sa fie instruită cum să acorde primul ajutor.

Mai mult, peste 100.000 de oameni mor anual înecaţi cu mâncare sau obiecte înghiţite, iar cei mai mulţi sunt copii. Aceste tragedii ar putea fi prevenite dacă părinţii ar şti să acorde primul ajutor de bază, dezobstructia de căi aeriene superioare. În caz contrar, dacă nu se intervine până la sosirea echipajului medical, în cele mai multe cazuri, este deja prea târziu.

Medicii și paramedicii SMURD învață tehnici de resuscitare duminică, fără a fi necesară înscrierea prealabilă, în grupe de câte doi până la cinci cursanți, iar cursul durează până la 25 de minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate pe manechinele specializate, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare