Închide

Medicii și paramedicii SMURD te învață să salvezi vieți după stop cardio-respirator

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 04, 2018 0 416

Învață gratuit să resuscitezi, căci nu știi când vei avea nevoie să salvezi viața cuiva: o poți face duminică în mall-ul din Florești iar cursurile sunt organizate gratuit de profesioniștii SMURD. Te poți prezenta la orice oră, fără înscriere, iar cursurile se repetă pentru întrega după-masă, duminică.

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR. Duminică medicii și paramedicii SMURD cu experiență în intervențiile medicale de urgență, vor preda tehnici de prim ajutor în mod gratuit. Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este în grupe de până la cinci cursanți, coordonați de doi medici ori paramedici SMURD, și durează până la o jumăte de oră. Manevrele sunt explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea sâ pună întrebări. Tehnicile dobăndite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția cailor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce privește suportul vital de bază al copiilor, care diferă de cel al adultului. „Prin această inițiativă dorim să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate dar si să răspundem solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care însă pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate in stare critică”, explică SMURD.

Maratonul Resuscitării este un proiect inițiat de către medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Uregențe.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags