Închide

Măsurătorile de lungă durată ar indica drept cauză a mirosului neplăcut din ultimele zile din Cluj ferma vegetală din satul Rediu, din comuna Aiton, arată datele Instituției Prefectului

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 07, 2023 4 3557

Măsurătorile de lungă durată ar indica drept cauză a mirosului neplăcut din ultimele zile din Cluj ferma vegetală din satul Rediu, din comuna Aiton, arată datele Instituției Prefectului. La groapa de gunoi măsurătorile de lungă durată, 24 de ore, au indicat că valorile de amoniac și hidrogen sulfurat sunt în parametri.

Astfel, la depozitul Fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton, în urma analizelor efectuate între 4 și 6 septembrie, s-a constatat faptul că la ambele locații au fost depășite nivelurile maxime admise pentru amoniac. În 4 și 5 septembrie prin analiză de durată lungă, de 24 de ore, la ferma vegetală din Rediu s-a constatat că nivelul de amoniac (NH3) a fost de 0.1421 mg/m3 față de 0.100 mg/m3, iar nivelul hidrogenului sulfurat (H2S) a fost 0,0060 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3.

În 5 și 6 septembrie la depozitul fermei din Rediu valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost de 0,1171 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind 0,100 mg/m3, iar nivelul de hidrogenului sulfurat (H2S) a fost de 0,0054 mg/m3, valoarea maximă admisă fiind de 0,008 mg/m3, arată datele instituției.

În schimb, la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nivelurile ar fi în parametri: ieri și azi rezultatele sunt sub limitele maxime admise – amoniac (NH3) 0,0452 mg/m3, cantitatea maximă admisă fiind 0,100mg/m3, iar la hidrogen sulfurat (H2S,) valoarea măsurată este de 0,0071mg/m3 iar cantitatea maximă admisă este de 0,008mg/m3.

Laboratorul mobil este amplasat în acest moment la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), urmând ca mâine la amiază să fie mutat în vecinătatea fermei din Rediu pentru o serie de verificări de o complexitate mai ridicată, laboratorul analizând nu doar nivelurile de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), ci și oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10.

4 comentarii

 1. Sunt pensionar si m-am retras la tara in Aiton.
  Nu stiu ce analize ati facut dar in cele doua
  Seri si nopti aerul a fost irespirabil.Cei din Alba ar trebui aspru amendati si sa gaseasca o alta modalitate pt gainat.Impreuna cu primarul nu fac decat sa alunge potentialii amatori sa se mute latara

 2. Ce face garda de mediu?In Aiton ,de la ora 21(vinneri),aerul nu este respirabil
  Duhoarea intra in casa prin toate incheieturile.
  Invot autoritatile in frunte cu dlTise sa ia gura de aer infestat din aeton inainte de culcare
  Rusine…rusine..rusine

 3. MIROSUL URÂT PERSISTĂ ÎN CLUJ-NAPOCA
  Pute Clujul și Feleacu,
  A pui abatorizat,
  Știu și cauza și leacu:
  Un patron și Arafat.

  De la metru jumatate
  Mai în sus, dacă n-ai toc,
  Simți în nări calamitate,
  De-aia nu o simte Boc.

  Duhoarea este profundă,
  Ca din părțile dorsale,
  N-ar putea să o pătrundă
  Putin cu dronele sale.

  Pe saltelele de sporuri,
  Date de Partide-n sediu,
  Obosiți de pe la foruri
  Dorm inspectorii de mediu.

  De nu parfumați cocoșii,
  Îmi șoptește un ateu,
  I-or trimite credincioșii,
  Mască și lui Dumnezeu!

 4. Si Alba Iulia se confruntă periodic cu aceeași problemă olfactivă, din cauza fermelor de pui Transavia din cartierul Pâclișa. Când curăță găinațul din fermă e dezastru, dar procesul are loc exclusiv seara și noaptea ca hoții. Până dimineață nu se mai simte nimik

Scrie un comentariu