Închide

Mărțișoare cu pălincă, numai bune pentru ger, în centrul Clujului. „E țuică bună, de prune, are 53 de grade”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 01, 2018 0 8072

Mărțișoare speciale  în Cluj-Napoca. Doi tineri din localitatea Poieni, veniți la târgul de mărțișoare, oferă podoape cu pălincă de peste 50 de grade, pe care le recomandă, în special, oamenilor înfrigurați.

E ger și în Cluj-Napoca, e 1 martie, iar lumea a ieșit la cumpărat de mărțișoare. La Târgul din Piața Unirii, din centrul orașului, doi tineri vând mărțișoare cu pălincă de prune și spun că întăritorul face cu adevărat minuni în această perioadă extrem de rece care a cuprins toată România.

„Trec mai bine ca pâinea caldă, trec foarte, dar foarte bine. Păi uitați-vă ce temperaturi sunt. Noi le mai spune Amețișoare. E o pălincă bună, de prune, din livada proprie și are 53 de grade. Avem o mică livadă în Poieni și de acolo e toată producția”, ne povestește Alin Hognoci, bijutier în viața de zi cu zi.

De un „amețișor” ar fi avut nevoie și mașina sa tocmai în această dimineață pentru că, din cauza gerului, Alin era să nu mai ajungă la Târgul de Mărțișoare deschis în Unirii. „M-a lăsat bateria, ce să facem, noroc cu un prieten că a venit. Avea nevoie de amețișor, ce mai. Acum am deschis, era să nu mai ajung.”

Producătorii oferă pălinca în sticluțe frumos aranjate, de dimensiuni mici, însoțite de firul împletit cu roșu și alb și se pot pune foarte ușor la piept. În acest fel, dacă simți că îți degeră degetele, ai la dispoziție o licoare care, cu siguranță, te va încălzi.  Cei doi mai au mărțișoare cu vin, cu vișinată și promit la anul inclusiv un sortiment de bere.

„M-am gândit împreună cu soţia să venim cu ceva mai original. Ea a văzut și comandat sticluţele şi le-am umplut ca într-o mică distilerie. Un astfel de mărţişor costă 10 lei”, a mai spus Alin.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.