Închide

Marșul bicicliștilor din Cluj se transformă în protest, „Cluj Bike trebuie considerat mai degrabă eșuat”

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 19, 2017 1 386

Bicicliștii din Cluj se întâlnesc din nou peste două zile la a mai bine de o suta ediție a marșului prin care încurajează mersul pe bicicletă – dar de data aceasta le reclamă autorităților că deschiderea față de mersul pe bicicletă e doar declarativă iar proiectele

E a nu mai puțin de 112-a ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni și e programată în 21 ianuarie: se organizează anual din 1998 și lunar din 2007. Bicicliștii – sunt așteptați cu sutele, ca la edițiile anterioare – se întâlnesc în piața Unirii la ora 11 și străbat toată zona centrală și semicentrală a Clujului. Mai exact aceștia trec din piața Unirii pe bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – strada Petofi Sandor – bulevardul 21 Decembrie 1989 – piața Unirii – strada Regele Ferdinand – piața Mihai Viteazu – str. Cuza Vodă – piața A. Iancu – piața Baba Novac – strada Avram Iancu – str. Universității – piața Unirii – strada Memorandumului – str. V. Alecsandri – str. Cardinal I.Hossu – str. G. Cosbuc – Calea Moților – strada Petru Maior – piața L. Blaga – str. Napoca – piața Unirii.

De data aceasta însă organizatorii reclamă că pistele de biciclete înființate în ultimii ani nu sunt curățate, „deși trebuia să fie prioritară față de benzile dedicate autovehiculelor – sau să demonteze sau acopere indicatoarele de piste pentru biciclete, dacă nu vor sau nu pot să le curețe din cauza îngustimii lor sau din alte motive”.

Bicicliștii protestează și împotriva suspendării complete a sistemului de biciclete comunitare, „deși nu există motive obiective pentru o oprire completă a ClujBike, pentru că în oraș se poate circulă bine biciclistic și revizia bicicletelor se putea face pe rând”, explică directorul Clubului de Cicloturism Napoca, Radu Mititean. Aceștia reclamă și deficiențe la pistele mai vechi în ceea ce privește și materialele și tehnologiile utilizate, „a se vedea vălurirea și crăparea pistei de pe bulevardul Eroilor”, spune Mititean, și completează că la toate acestea se adaugă nemulțumirile de fond privind politică de mobilitate urbană, „în continuare proautomobilistică și antibiciclistică, vizibilă și prin lățirea de carosabil și prin îndrăzneală de a declara finalizat cu succes proiectul Clujbike de biciclete comunitare și noi piste de biciclete, deși în mod evident proiectul nu este adecvat finalizat, și trebuie considerat mai degrabă eșuat”.

Citește și:

După 5 ani, Cluj Bike e gata oficial: cu recepția făcută, “se laudă” cu 1500 de amatori de “două roți” pe zi

Un comentariu

  1. Sa-l anunte cineva pe tov. mititean ca sunt – ( minus ) 10 grade Celsius afara ! O fi avind nea omu’ vreo 30 de ani dar il anunt ca dupa vreo 45- 50 de ani e greu si sa respiri mergind la temperaturile astea , d’apoi sa mai si pedalezi cu veselie ! Si ca sa nu se „ingrijoreze ” il anunt ca am 55 ani , joc tenis de doua ori pe saptamina, iar din Aprile pina in Octombrie MERG ZILNIC cu bicicleta ! Apropo de demonstratii si proteste : nu l-am vazut aseara in Piata Unirii !

Scrie un comentariu