Închide

Marile companii de energie au obținut în 2021 profituri uriașe în comparație cu 2020 (date Economedia)

Economie by Actual de Cluj - ian. 21, 2022 0 127

Marile companii de energie au obținut în 2021 profituri uriașe în comparație cu 2020: dublare la Hidroelectrica și OMV Petrom, creștere cu 166% pentru Tinmar Energy și cu 20% pentru Romgaz sunt câteva exemple, arată datele publicate de Economedia.ro.

Creșterile de prețuri la energie au făcut numeroase victime. Pe de o parte, consumatorii s-au trezit cu facturi uriașe,  atât la energie electrică, dar mai ales la gaze. Statul a implementat deja o schemă de plafonare a prețului și de compensare, în cazul încadrării într-un anumit prag de consum. Vineri, ministerul Energiei a venit cu o nouă schemă, mai extinsă, prin care să ajute mai mult consumatorii casnici și să includă acum și firmele. Pe de altă parte, producători precum Azomureș și Alro Slatina, consumatori intensivi de gaze, au anunțat deja reduceri de producție, în contextul în care nu găsesc gaze la prețuri acceptabile. Și business-urile mici spun că le afectează scumpirile la energie și că le vor transmite ulterior în prețuri.

Scumpirile la energie au fost motiv de bucurie pentru unele companii, în special producătorii și furnizorii din România. Un document obținut de Economedia arată că anul 2021 a fost unul profitabil pentru aceste companii, cu creșteri de profituri de peste 100-150%, în unele cazuri. Iar unele din aceste firme sunt companii de stat, deci o mare parte din profitul lor va merge la stat, sub formă de dividende. Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, a realizat un profit de invidiat de 3,71 miliarde de lei până la finalul lunii septembrie 2021, arată datele obținute de Economedia. Acesta este în creștere cu 121% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 1,67 miliarde lei. Spre comparație, înainte de pandemie, în 2019, Hidroelectrica a raportat un profit net de 1,3 miliarde lei la nouă luni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare