Închide

Mai rar: un clujean a fost condamnat pentru că a vândut artificii, în parcarea unui supermarket

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 02, 2022 0 249

Mai rar: un clujean a fost condamnat pentru că a vândut artificii, în parcarea unui supermarket.

E puhoi de vânzători ilegali de petarde în perioada sărbătorilor de iarnă în Cluj, chiar dacă vânzarea acestora e ilegală, dar rar se întâmplă ca vânzătorilor să le fie întocmite dosare penale; un astfel de caz s-a soluționat în urmă cu câteva zile la Turda, vânzătorul a fost condamnat, dar la plata unei amenzi penale, considerată suficientă de către instanță. Infracțiunea – operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Inculpatul e un taximetrist cu opt clase, de 25 de ani, care a vrut să facă niște bani, cumpărând artificii cu 80 de lei și vânzându-le cu 200 de lei în parcarea unui supermarket din Turda. Potențialul cumpărător s-a dovedit însă un polițist în civil.

Vânzătorului i-a fost întocmit dosar penal, iar rechizitoriul a arătat că inculpatul deși nu este autorizat ca pirotehnician sau artificier, condiție cerută de lege, în 30 decembrie 2019 în jurul orei 17 în timp ce se afla în parcarea unui supermarket din Turda a deținut și a oferit spre vânzare persoanelor aflate în parcarea publică mai multe articole pirotehnice din categoria 3, categoria 2 și categoria 1, pe care le avea asupra sa, în total sute de petarde, inclusiv un pachet care conţine zece bucăţi de artificii de categoria a doua, fiind surprins în flagrant de o patrulă de poliție.

Unul dintre polițiști a declarat în instanță, ca martor, că în timp ce patrula în parcare în contextul sărbătorilor de iarnă, a observat oun bărbat care oferea spre vânzare articole pirotehnice. Un coleg de-al său s-a dus la el, fiind îmbrăcat în civil, și i-a solicitat să-i vândă articole pirotehnice iar persoana respectivă a fost de acord. În acel moment, a intervenit, l-a interceptat și l-a legitimat, și ulterior l-a dus la Poliție.

Judecătoria Turda s-a pronunțat în urmă cu câteva zile, în 22 septembrie. ”Se va avea în vedere că infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este o infracţiune cu un grad de pericol social scăzut, inculpatul a recunoscut fapta care a fost comisă, a cooperat cu organele judiciare, este în vârstă de 26 ani, iar urmările produse sunt minime, scopul urmărit de făptuitor a fost de a obţine facil sume de bani, fiind infractor primar”, a arătat instanța în motivarea deciziei. ”Faţă de toate aceste aspecte, instanţa apreciază că o pedeapsă de 1.000 lei amendă penală (100 de zile amendă, fiecare zi amendă – 10 lei), este suficientă pentru atingerea scopurilor educativ şi de exemplaritate ale sancţiunii, dându-i posibilitatea îndreptării atitudinii faţă de comiterea de infracţiuni şi resocializarea sa pozitivă”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu