Închide

268 de localnici din Roșia Montană, rugați să se evacueze după ce s-a spart o parte din digul unui lac / Pompierii și jandarmii au verificat casele, iar cei care au rămas au semnat pe propria răspundere / Barajul conține apă, nu steril, dar e lăsat în paragină de zeci de ani

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 02, 2022 0 102

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. 70 dintre acestea s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

”Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, anunță IGSU, conform g4media.ro.

O situație de criză a apărut în Roșia Montană sâmbătă noapte, după ce a apărut o fisură în digul lacului de acumulare Tăul Mare. Primarul a sunat la 112, iar de aici s-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției care a demarat o serie de măsuri pentru protejarea locuitorilor.

Localnicii au primit 4 mesaje Ro Alert pe timpul nopții prin care au fost informați să părăsească localitatea, fiind-se puse la dispoziție paturi la școala din Abrud și o sală de sport din Câmpeni, transmite reporterul G4Media, aflat la fața locului.

”O parte dintre localnici au acceptat, iar alții, care au decis să rămână pe loc au fost invitați să semneze o declarație pe propria răspundere. S-au pus la dispoziție autocare pentru deplasarea lor. Mulți însă au decis să plece la rude”, spune reporterul nostru.

Există în acest moment două soluții pentru rezolvarea crizei, însă ambele urmăresc golirea lacului. Pentru asta au fost aduse mai multe motopompe de mare capacitate inclusiv din alte județe, însă până la secarea lacului autoritățile trebuie să rezolve problema drumului de acces.

”Acum se repară drumul pentru a se ajunge cu motopompele. Trebuie știut că lacul a fost construit la începutul anilor 1900 și se află în stare foarte proastă, de zeci de ani acesta nefiind întreținut”, transmite reporterul G4Media.

Prima variantă ar fi ca după golire digul să fie reparat, iar cea de-a doua ar fi ca locul să nu mai fie umplut niciodată cu apă din cauza riscului pentru populație.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu