Închide

Mai multe asociații independente din Cluj-Napoca au lansat la TIFF manifestul pentru cultură. Acestea cer sprijin real pentru sectorul cultural și o strategie asumată de autorități

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - iun. 27, 2022 0 97

GICu/FIKuSz, o grupare a asociațiilor independente de cultură din Cluj-Napoca, au lansat în cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF), manifestul pentru cultură. Manifestul trage semnalul de alarmă cu privire la situația precară a culturii publice din Cluj-Napoca, cerând susținerea societății civile și implicarea activă și asumată a administrației locale, a instituțiilor de cultură, a universităților și a tuturor membriilor sectorului cultural independent pentru dezvoltarea unei strategii și a unori serii de măsuri pentru reafirmarea culturii ca și bun comun.

 

Peste zece asociațiii dar și artiști independenți s-au reunit în primăvara  anului 2022 în gruparea GICu/FIKuSz cu scopul de a interveni pentru sănătatea sectorului cultural non-profit clujean și pentru protejarea culturii și a proceselor de producție culturală pentru comunitatea locală. Inițiativa nu este nouă, ci o reconectare la – și o reactualizare a Grupului Independent pentru Cultură (GICu), format în 2006 în Cluj-Napoca de actori culturali independenți, la inițiativa Fundației Tranzit. „Cu toate că viața culturală din Cluj-Napoca în ziua de astăzi pare să fie susținută mult mai generos de autorități decât în alte orașe din țară, experiența majorității actorilor independenți din sector este că acest lucru se întâmplă de multe ori doar la nivel declarativ. GICu/FIKuSz constată că astăzi avem aceleași probleme ca și în 2006, indiciu al unui regres în domeniul cultural clujean și al unui proces de extincție treptată a culturii publice, cu și pentru comunitate”, semnalează gruparea.

Manifestul pentru cultură prin care artiștii și asociațiile culturale independente din Cluj-Napoca cer implicare autorităților locale și universităților pentru a ajuta real sectorul cultural independent din oraș poate fi semnat în continuare de actori independenți sau oameni de cultură care împărtășesc și se identifică cu acest demers.

„Cu toate că dezvoltarea economică a orașului pare să fie în creștere, azi, la Cluj-Napoca, cultura și implicit artiștii, producătorii și spațiile care o susțin sunt într-o situație din ce în ce mai precară. Marea majoritate a organizațiilor culturale existente se află permanent la limita supraviețuirii în absența unor structuri solide de infrastructură și finanțare locală, iar sectorul cultural suferă constant pierderi, unele recente precum închiderea unor spații precum Fabrica de Pensule și ZUG.zone. Semnalăm cu îngrijorare faptul că dimensiunea socială a producției culturale locale nu poate fi suplinită de dimensiunea economică a culturii. Riscăm să pierdem tocmai procesele producției culturale locale care ne dau șansa să ne redefinim apartenențele la multiplele noastre comunități și apartenența la oraș. Or, neglijând producția propriilor sale identități culturale, Clujul ajunge să își piardă nu doar unicitatea culturală născută din diversitate, dar și coeziunea comunităților sale. Pledăm deci pentru elaborarea, asumarea și implementarea unei viziuni ample care să-și asume în mod real rolul esențial al culturii în societate: un loc de întâlnire și cunoaștere. /dezvoltare al diverselor comunități. Chemăm administrația locală, instituțiile de cultură, universitățile, sectorul cultural independent să elaboreze și să pună în practică, într-un efort colectiv, o strategie reală și aplicabilă și o serie de măsuri pentru reafirmarea culturii ca și un bun comun al nostru, al tuturor. Invităm membrii comunității clujene să susțină acest demers, de a dezvolta împreună această conștiință a comunității noastre: cultura noastră, culturile noastre. Doar prin atitudinea noastră asumată și prin efortul nostru colectiv ne vom regăsi la Cluj, între noi înșine, într-un dialog global”, se arată în manifestul pentru cultură lansat în cadrul TIFF.

Aici, „MANIFESTUL PENTRU CULTURĂ CA BUN COMUN ÎN CLUJ-NAPOCA”.

sursa foto: Reactor creatie si experiment/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare