Închide

Mai încet cu pianul pe scară! Amenda incredibilă pe care a luat-o o tânără din Cluj care vrea să intre la Conservator: „Risc și dosar penal”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - feb. 23, 2017 1 1880

O tânără de 18 ani a fost amendată de Poliție pentru că a cântat la pian în timpul zilei.

Ema are 18 ani, este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică Sigismund Toduță și vrea să dea la Conservator în vară, când e admitere.

Pe lângă școală e nevoită să exerseze și acasă. Ieri a fost amendată de Poliția Locală pentru că repeta anumite partituri muzicale. E bine de menționat că în afara orelor de liniște. Ea și surioara mai mică cu doi ani. Amendă: 200 de lei!

eMA2

„Locuim aici de 3 luni. Vreau să intru la Conservator, e normal să repet la pianină. Niciodată n-am făcut o repetiție în afara orarului de liniște. Niciodată! Un vecin a depus mai multe plângeri. În prima zi când ne-am mutat aici (în zona Regionalei CFR -n.r.) acest vecin a venit, ne-a intrat direct în casă și se plângea că are un alt vecin căruia îi aude treptele din lemn din apartament când se ridică și se dă jos din pat. Repet la pian, e normal, am nevoie de asta, dar n-am repetat niciodată când era oră de liniște. I-am spus că vom izola fonic, el mi-a zis să mă mut din prima zi. Mi-a făcut plângeri, acum am amendă. Mi s-a spus că voi avea și dosar penal dacă voi continua să cânt”, a povestit pentru actualdecluj.ro Ema Borz, tânăra reclamată la Poliția Locală.

Ieri, vecinul în cauză a făcut plângere, a venit cineva de la mediu și a măsurat decibelii în intervalul 11:15-12 :10, iar angajații aflați în subordinea Primăriei au au „constatat că se produce disconfort fonic vecinătății”. Orarul de liniște în ansamblul de locuințe respectiv este între orele 14:00 și 16:00.

Tânăra a postat un mesaj tranșant și pe facebook, pe care îl redăm integral în forma sa originală.

„Tocmai am fost amendata pentru studiul la pian in urma plangerii unui vecin, iar amenzile „vor creste si vor fi urmate de un caz penal” daca persist in a studia, caci vecinul nu are de gand, bineinteles, sa se opreasca aici. Da, minunatele masuratori „secrete” au integistrat un moment de 37 decibeli in studiul meu, maximul legal fiind de 35. Multumesc, Primaria clujeana, aceeasi primarie care ne premiaza la 10 pentru Cluj, aceeasi primarie care se mandreste prin ziare cu performantele noastre. Mai trebuie cate o zi de asta, Romania, o zi in care sa imi amintesti cat de infectata esti de paraziti. O zi in care sa privesc altfel intrebarea „Pai, si vrei sa ramai in tara?” Impulsul la nervi e un mare „Nu”, dar vreau sa raman in tara. Vreau sa raman in tara si sa stiu ca sunt o picatura de spirt printre microbi. Multumesc, Cluj. Sper ca nu mai candidam pentru Capitala Culturala Europeana sau ceva titlu de asta, nu?

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.