Închide

Maghiarii nu s-au lăsat mai prejos față de liberali. Vizită a Ministrului Cancelariei Premierului Ungariei pentru mobilizarea electoratului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 29, 2020 0 484

Dacă la Primăria din Cluj-Napoca s-au aflat în vizită trei miniștri liberali în 28 septembrie, comunitatea maghiară l-a avut invitat tot în aceeași dată pe ministrul Cancelariei Premierului Ungar, Gergely Gulyás, care a vizitat Muzeul de Artă (recent renovat la nivelul fațadei) dar și șantierul Catedralei Sf Mihail, aflată în restaurare. Gergely Gulyás a vorbit la Cluj despre legea Trianonului adoptată vara aceasta în România dar a avut și mesaje clare pentru electoratul maghiar, având în vedere alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Gergely Gulyás a declarat, citat de presa maghiară, că vizita sa reprezintă un mesaj potrivit căruia Guvernul ungar susține toți etnicii, inclusiv pe cei din afara granițelor și că e important ca toată comunitatea să se mobilizeze la alegeri având în vedere că reprezentarea din legislativul României a UDMR va dicta reprezentarea intereselor comunității și acțiuni în chestiuni de naționalitate.

Gergely Gulyás a arătat, cu referire la Legea Trianonului adoptată în România, că doar țările slabe tind să folosească astfel de mijloace pentru a declara o aniversare o sărbătoare care nu este o sărbătoare pentru unii dintre cetățenii lor.

„Nu considerăm pur și simplu acest lucru un gest neprietenos, ci dovedește că actuala conducere a statului român îi privește pe ungurii care locuiesc aici ca și cum ar fi cetățeni de clasa a doua. Ne interesează o Românie puternică, încrezătoare, care respectă naționalitatea, drepturile individuale și comunitare ale maghiarilor care locuiesc aici și care se gândește la maghiari așa cum ne gândim la minoritățile care locuiesc alături de noi în Ungaria, adăugând la bogăția țării, diversitate „, a spus ministrul la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe de presă din Piața Unirii, citat de Szbabadsag.

Camera Deputaţilor a decis, în 13 mai, ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon, ca urmare a unei propuneri a PSD. Iniţiativa legislativă prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon.
UDMR a criticat acest proiect pe care îl consideră ”inutil”, liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, menţionând că proiectul nu poate schimba nimic.
„O majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remuşcări, niciodată nu îşi demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenţionat situaţii în care celălalt se simte umilit, ofensat şi este batjocorit, stigmatizat, aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România. Până la urmă se pune întrebarea: ce vreţi să demonstraţi cu acest proiect? Şi cui vreţi să demonstraţi? (…) Constat că încă nu s-a terminat competiţia lansată acum trei săptămâni de preşedintele Republicii, competiţie prin care aveţi impresia că, dacă săptămânal veţi demonstra că sunteţi anti-maghiari, aţi rezolvat, automat, toate problemele României”, declara liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de hotnews.ro.
Președintele României a formulat o obiecție de neconstituționalitate a legii, însă Curtea Constiruțională a respins-o.
Pe 15 septembrie, președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, adoptate de Parlament pe 13 mai la inițiativa PSD și declarată constituțională pe 15 iulie de către CCR. Solicitarea a fot respinsă.
În final, în 18 noiembrie, președintele a promulgat legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.
Tratatului de la Trianon” este un act adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România. Tratatul a fost semnat  între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial și prin el s-au stabilit noile granițe ale Ungariei, raportat de toți vecinii săi –  Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia.
Sursa foto: Muzeul de Artă Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare