Închide

Mafie la Loterie: clujeanul fost șef, trimis în judecată pentru corupție

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 27, 2017 0 619

Clujeanul Gheorghe Benea, fost șef al Loteriei Române, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită.

Trimiterea în judecată vine la mai bine de un an de când DNA anunța că l-a reținut pentru 24 de ore pe Benea pentru fapte de corupție, împreună cu alte persoane. Acum acestea sunt trmise în judecată

 

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1190/VIII/3 din 16 septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, la Tribunalul București.

Benea e acuzat de luare de mită în calitate de director general al Companiei Naționale Loteria Română; în dosar a mai fost trimis în judecată și Ovidiu Râpanu, fostul șef al serviciului Achiziții al Loteriei Române, pentru luare de mită în formă continuată și participație improprie la spălare de bani în formă continuată.

Alte patru persoane – Remuz Lăzărean, director executiv, Cornelia Olaru – referent, Nicolae Sorescu – administratorul unei firme de vânzare de mașini și Constantin Răducanu – administrator de firmă, pentru dare de mită și participație improprie la spălare de bani.

Procurorii susțin că faptele datează de mai bine de șapte ani – în 17 mai 2010 conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei firme de vânzare de mașini administrată de inculpatul Nicolae Sorescu un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, susțin procurorii. „În acest sens, au fost preluate de la inculpatul Sorescu Nicolae specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței”, arată aceștia. Mai mult, din analiza documentației existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar cinci autoutilitare și un autovehicul.
În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2010, Compania Națională Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de aproape zece milioane de lei.

În plus, pentru ca acest contract să fie atribuit, mai multe persoane din șefia Loteriei Române au primit sume de bai și bunuri: Rîpanu a cerut și primit în februarie 2010 în calitatea sa de membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații Lăzăreanu Remus Leonard, Olaru Cornelia și Benea Gheorghe, suma de 1,5 milioane de lei, dar și patru mașini noi, între care un Cadillac și un Hummer, plus 182 de mașini second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.
Din aceste foloase inculpatul Rîpanu Ovidiu a primit următoarele:
– suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu),
– două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei,
– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.
Din cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, Benea Laura și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei.
De asemenea, referentul Cornelia Olaru, membră și ea în comisia de evaluare a ofertelor, a primit, în septembrie 2010, o mașină marca Opel în valoare de aproape 60.000 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație, spun procurorii. În același scop, inculpatul Remus Lăzăreanu a primit de la inculpatul Nicolae Sorescu suma de 250.000 lei.
De asemenea, inculpatul Constantin Răducanu, în calitate de administrator al unei societăți comerciale care a vândut Loteriei Române prin intermediul firmei lui Nicolae  Sorescu un număr de 51 autoturisme), a remis inculpaților Ovidiu Rîpanu și Remus Lăzăreanu suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la inculpatul Remus Lăzăreanu, iar diferența de 25.347 lei au rămas în contul unei societăți controlate de inculpatul Ovidiu Rîpanu. „Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilorsau banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive”, explică procurorii: „în acest sens, Rîpanu Ovidiu în înțelegere Sorescu Nicolae Virgil, a inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu loteria, o ”datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate. În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea – dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei. Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905 lei. Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto”, se arată în rechizitoriu.

Aceasta nu e tot: în aprilie 2010, în același sens, Răducanu a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească și să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una din societățile controlate de Rîpanu drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de Niculae Iulian Cătălin, Gheorghiu Dan, Benea Alexandra Laura și Bran Marius, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Citește și:

Clujeanul șef al Loteriei Române, reținut de DNA pentru mânării cu licitații trucate

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu