Închide

Lui Ciceo i s-a luat șefia Aeroportului. Acesta a trecut la amenințări. L-a acuzat pe Tișe că pune în pericol Aviația Civilă

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 22, 2017 4 3188

Începând din 17 octombrie, 2017, conducerea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj va fi asigurată de membrii noului Consiliu de Administrație, selectați printr-o procedură independentă de recrutare. Consiliul Județean Cluj, care este proprietar al regiei Aeroportului, a luat această decizie în ședința publică de astăzi, în ciuda protestelor exprimate de actualul director David Ciceo.  Administrația județeană aplică ad litteram prevederile  OUG nr. 109/2011(cu modificările și completările ulterioare), luându-i puterea celui care a gestionat Aeroportul timp de mai bine de 20 ani. Trebuie precizat că măsura se aplică la toate celelate regii și societăți aflate în patrimoniul Consiliului Județean Cluj, însă, numai directorul Aeroportului, David Ciceo, a găsit de cuviință să-și exprime revolta la adresa hotărârii Consiliului Județean. Ciceo a subliniat că transferul puterii către Consiliul de Administrație ar pune în pericol siguranța aviației civile. El l-a amenințat pe președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, că îi va informa pe toți partenerii Aeroportului (companii aeriene), despre această situație.

„Se încalcă regulamentul european 139, privind condițiile pentru exercitarea funcțiilor executive în Aeroporturi. Conducerea executivă poate fi asigurată numai de persoane competente.  Prevederile din Hotărârea Consiliului Județean încalcă acest regulement care este mai presus de orice lege. Vă atrag atenția că această decizie pune în pericol siguranța aviației civile și mă văd nevoit să-i informez pe toți partenerii noștri despre această situație, și toate instituțiile europene abilitate”, a spus Ciceo. El a mai adăugat că administrația județeană nu a respectat procedura legală privind afișarea în timp util a proiectului de hotărâre adoptat astăzi. „Am văzut acest proiect doar dimineață, la ora 7.00, deși legea spune că trebuia afișat cu cel puțin cinci zile înainte. Dacă îl vedeam în timp util aș fi putut să transmit un punct de vedere”, a comentat Ciceo.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, i-a cerut lui Ciceo să nu mai exagereze și să nu mai folosească cuvinte atât de mari: „Ce veniți să insinuați, domnule director, că noi vrem să sabotăm Aeroportul, de asta suntem aici? De ce folosiți asemenea cuvinte? Nu facem decât să urmăm procedura legală. Numim temporar Consiliul de Administrație la șefia Aeroportului, până când se va finaliza concursul pentru directori. Nu înțeleg care e problema dumneavoastră, cum e afectată activitatea Aeropotului? Oamenii din Consilul de Administrație au fost selectați pe criterii de competență. Ei au sarcina de a delega atribuții tot pe criterii de competență. Dacă pentru o anumită atribuție se cer avize de legalitate, sarcinile se vor delega numai acelor persoane care îndeplinesc legal competențele în cauză. Legea este foarte clară, nu văd de ce e necesar să veniți cu exagerări ca și cum cineva de aici ar vrea să saboteze aeroportul, sau aviația. Mai lăsați-mă cu poveștile astea”, a spus Tișe.

Consilierul județean PNL, Călin Tuluc, i-a ceut lui Ciceo să indice exact care articol din regulamentul european 139 ar fi încălcat prin decizia aprobată de Consiliul Județean. Ciceo a replicat că va formula plângeri la insituțiile abilitate, în sensul acesta. Tișe a intervenit apreciind că orice punct din decizia aprobată astăzi se va reglementa, în cazul în care el ar încălca vreo lege sau vreun regulament.

Noul consiliu de administrație al Aeroportului, care își va prelua atribuțiile din 17 octombrie este format din:

 1. POP IOAN- reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice
 2. AVRAM MIRCEA CONSTANTIN- reprezentantul Consiliului Județean Cluj
 3. POPA IRIMIE EMIL
 4. LUPAȘ MIRELA
 5. CIOTLĂUȘ PAUL
 6. FEDERIGA VIOREL
 7. POP LEOPOLD OVIDIU

După instituirea noilor CA-uri. Se vor organiza concursuri pentru numirea unor directori.  Procedura este valabilă la toate regiile și societățile subordona Consiliului Județean Cluj. Prin urmare, actualii directori, daca mai sunt interesați să ocupe aceste funcții, se vor prezenta la concurs. Trebuie precizat că nu doar funcția de director executiv va fi scoasă la concurs, ci inclusiv funcțiile tehnice de conducere. De exemplu, în cazul Aeroportului și funcția de director tehnic, și funcția de director de securitate.  Un alt aspect important e faptul că decizia privind delegarea conducerii pentru fiecare regie sau societate în parte, va rămâne strict o atribuție a Consiliului de Administrație. Altfel spus, în cazul Aeroportului de pildă, după ce funcțiile de directori se vor ocupa, tot Consiliul de Administrație va decide căruia dintre cei trei directori îi va atribui conducerea.

4 comentarii

 1. Corect Tise ! De ce sa lasi in pace un aeroport care functioneaza si bate record dupa record ? Trebuie un sef cu carnet de partid ca altfel nu-i „competent” … legea spune sa-l dai jos pe Ciceo si dupa aia sa organizezi concurs? Inseamna ca au facut-o prietenii si colegii tai. Si cine conduce aeroportul Cluj? Aia 7 magnifici de mai sus? Buna asta, oricine e bun in locul lui Ciceo care macar a demonstrat ca nu-i habarnist, din contra … Eu zic ca ai solutii mai bune … ori Surubaru, ca nu-i degeaba city-manager (aeroportul e in oras) ori Federiga (ca sa fie si unul dintre cei 7 magnifici de-ai tai) ca nu degeaba e capitan de port … Dej … In fond si aeroportul e tot un … port. Doar ca trebuie sa-i dai lui Federiga o geaca de piele si ochelari de soare tip „Topgun” si ai rezolvat-o elegant … Doamne ….. de ce nu doare prostia ???????????????????

 2. „ADR.OR.D.015 Personnel requirements
  (a) The aerodrome operator shall appoint an accountable manager, who has the authority for ensuring that all activities can be financed and carried out in accordance with the applicable requirements. The accountable manager shall be responsible for establishing and maintaining an effective management system.”

  Deci da, are dreptate (aici) Tișe; care articol a fost încălcat? Managerul unui aeroport e responsabil pentru ce se întâmplă acolo, dar trebuie doar să își găsească oamenii și să implementeze un cadru procedural corespunzător ca specialiștii să își facă treaba. Punct. Nu trebuie să fie calificat să urce în turnul de control, să degriveze un avion etc. Normal, trebuie să aibă habar de specificul activității, dar nu trebuie să fie un specialist cu pantalamă în asta. Trebuie să treacă doar de niște criterii stricte de management pt angajare.

  Partea proastă e că omul ăsta e dat afară ca să fie înlocuit tot pe criterii vag profesionale.

 3. Directorul e anchetat de DNA, are probleme cu un contract atribuit ilegal lui Ioan Bene, legat si de dosarul uioreanu cu verdict… multe mizerii suspectate pe acolo. E bine sa se retraga oricum pana si le rezolva. nu cred ca un om cu procese poate performa. Si sa nu credeti ca e marele lui merit ca merge aeroportul – cresterea e organica, nu el a adus companiile, ele au venit.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.