Închide

Lui Boc îi expiră mandatul de primar în 24 iunie. Orice act administrativ semnează, după această dată, devine nul

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 07, 2020 1 1514

În lipsa unei legi care să reglementeze situația aleșilor locali, atât primăriile cât și consiliile județene riscă să intre în imposibilitatea de a mai emite acte administrative. Reamintim că săptămâna trecută, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituționale ordonanța de urgență și legea privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, lucru care i-a determinat pe liberali să-i acuze pe judecătorii CCR că pun în pericol funcționarea statului român.

Alegerile locale din 2016 s-au desfășurat în 5 iunie, iar primarul Emil Boc a explicat că în mod oficial, lui îi expiră mandatul în 24 iunie 2020.

„Sigur, în lege scrie că mandatul primarului în funcție merge până în momentul în care un nou primar depune jurământul, deci în privința aceasta nu avem o problemă, pentru că legea asigură continuitate. În schimb, cum mie îmi expiră mandatul în 24 iunie, din 25 rămân în continuare primar, dar orice act pe care îl semnez poate fi atacat și anulat în instanță, cu cosecințe juridice majore. Deci aici este problema, și nu e o problemă doar în cazul meu, ci și în cazul consiliilor locale și consiliilor județene”, a subliniat Boc, într-o intervenție la Digi24.

Edilul Clujului a mai adăugat că speră ca Parlamentul să emită cât mai repede legea care stabilește, pe de-o parte prelungirea mandatelor aleșilor locali, iar pe de alta parte, data alegerilor locale.

„E nevoie ca în cel mai scrut timp Parlamentul să adopte legea, care să prevadă, pe de-o parte: 1. că mandatele aleșilor locali se stabilesc până la data de…, și 2. că prin Hotărere de Guvern se va stabili data alegerilor locale”, a spus Boc la Digi24, artâtând că parlamentarii trebuie să se grăbească având în vedere că procedura adoptării legii durează, urmând procedura de la CCR și apoi apoi cea de promulgare.

Jocul PSD în privința alegerilor

„O amânare de câteva zile poate pune probleme serioase administrațiilor publice locale”, s-au mai plâns liberalii.

Numai că interesul PSD (care dețin majoritate parlamentară, împreună cu Pro România, ALDE și UDMR) nu este acela de a le face pe plac liberalilor, mai cu seamă că pe ei îi inetresează să poată modifica legea în sensul ca atribuția organizării alegerilor să revină Parlamentului și nu Guvernului. În felul acesta, alegerile locale vor putea fi împinse spre final de an 2020 (nu cum doresc liberalii, în septembrie-octombire), iar alegerile parlamentare, de abia pentru anul viitor, în speranța că până atunci liberalii vor mai pierde din simpatia electorală, pe fondul actual al crizei provocate de Coronavirus.

Sursa Foto: Facebook/Emil Boc

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.