Închide

Lucrările eterne și "umflate" de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei pe masa DNA. Mai mulți directori de pe axa Cluj-București acuzați de abuz în serviciu

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - oct. 14, 2014 0 599

Fostul director al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Viorica Crișan, dar și mai mulți directori și funcționari din Ministerul Culturii sunt acuzați de abuz în serviciu în cazul lucrărilor de modernizare a instituției din Cluj, demarată în 2009. Direcția Națională Aticorupție a luat în colimator cinci persoane și societatea cu care a fost încheiat contractul, Artefax International Service București, după cum a anunțat public.

Muzeul clujean (sub conducerea Virorică Crișan, cu parafa contabilului Taloș Emilia) a semnat în 2009 contractul de sesiune amenajare muzeală cu societatea Artefax International Service București. Contractul avea ca obiect „ansamblul de opere de creaţie intelectuală şi artistică intitulat : amenajare muzeală”, în spaţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.S-a stabilit că preţul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 2.090.000 euro (respectiv 8.945.200 lei). Contractul a fost încheiat pentru perioada 25.11.2009-31.07.2011.
„Din probele administrate a rezulta că atribuirea execuţiei lucrărilor s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achiziţiile publice, iar efectuarea de plăţi/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiţii, a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea, sau a fost făcută pentru servicii şi lucrări neexecutate”, arată DNA.

 

Potrivit instituției, muzeul a efectuat plăți către societatea din București în trei tranșe, în perioada 23-29 decembrie 2009. Pentru exercițiul bugetar din anul în care s-a parafat contractul, muzeul avea, la articolul bugetar „cheltuieli de capital”, suma de 1.000.000 lei. În 16 iulie, respectiv 12 octormbri 2009, directorul muzeului Viorica Crișan și contabila Emilia Taloș au solicitat abuziv suplimentarea bugetului, fără o fundamentare realală. „Ulterior, Crişan Viorica şi Taloş Emilia au semnat şi Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identică în conţinut cu referatul de necesitate, ambele având un conţinut general şi fără să furnizeze nici un element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investiţii. În baza acestor documente, în perioada octombrie – decembrie 2009, funcţionari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, respectiv suspecţii Staicu Mircea Cristian, Bălăuţă Roxana, Grosu Constanţa au aprobat, cu încălcarea prevederilor legale, suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al muzeului, pe anul 2009, cu suma de 7.663.000 lei, în trei tranşe”, a mai adugat DNA.

Potrivit stucturii, suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Cine este urmărit penal în cazul lucrărilor de la Muzeul de Instorie a Transilvaniei

CRIŞAN VIORICA, la data faptelor directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale )

TALOŞ EMILIA, la data faptelor contabil șef al MNIT, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (6 acte materiale)

STAICU MIRCEA CRISTIAN, la data faptelor secretar general în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

BĂLĂUŢĂ ROXANA, la data faptelor directorul adjunct în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

GROSU CONSTANŢA, referent în cadrul MCCPN, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)

SC ARTEX INTERNATIONAL SERVICES SRL Bucureşti, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, în condiţiile în care funcţionarul public a produs un folos material necuvenit faţă de o persoană juridică, în formă continuată (5 acte materiale)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.