Închide

Lucrări de patrimoniu din colecţii private, expuse la Muzeul de Artă

CulturăTop News by Actual de Cluj - dec. 12, 2016 0 651

Publicul clujean are ocazia de a vedea lucrări de patrimoniu semnate de nume mari ale plasticii româneşti, care provin din fondul privat a doi colecţionari români şi sunt acum reintegrate expunerii muzeale.

Lucrările sunt adunate în expoziţia Parfum…de colecţie, care face parte din proiectul Camera Colecţionarului.  Evenimentul este organizat de Galeria Artmark, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi în parteneriat cu Fundaţia Polaris. Vernisajul are loc în această săptămână, iar operele de artă rămân expuse timp de trei luni. De menţionat că cea mai mare parte din operele prezente în expoziţie nu au fost expuse niciodată public.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc miercuri, 14 decembrie 2016, de la ora 18.00, în cadrul Galeriei Naţionale a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. La eveniment participă Lucian Nastasă Kovács, managerul Muzeul de Artă Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale cu profil artistic din România, nominalizat în anul 1997 pentru Premiul Muzeului European al Anului – EMYA,  Adina Renţea, director al Pavilionului Muzeal Artmark, profesorul Ioan Sbârciu, Preşedintele Senatului Universităţii de Artă şi Design, Cluj Napoca şi Cristina Petruţ, Vicepreşedinte al Fundaţiei Polaris, partenerul evenimentului.

Expoziţia Parfum…de colecţie face parte din proiectul Camera Colecţionarului şi oferă publicului ocazia de a admira timp de trei luni, din fondul privat a doi colecţionari români, lucrări de patrimoniu, semnate de nume mari ale plasticii româneşti, precum Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu sau Corneliu Baba. Cea mai mare parte din operele prezente în expoziţie nu au fost expuse niciodată public.

„Lucrările evidenţiază cu precădere geniul artistic românesc, între tradiţionalism şi inovaţie, tematica expoziţiei îmbrăţişând unele dintre cele mai frumoase teme din arta plastică dintotdeauna: florile, portretul şi peisajul. Această tematică diversă şi colorată exprimă preferinţele şi gusturile eclectice ale celor doi colecţionari, ale căror colecţii s-au născut din dragostea pentru frumos, lumină, culoare şi s-au dezvoltat din pasiune, vizite la muzee, lecturi biografice ale marilor maeştri sau din propriile încercări artistice”, spun organizatorii.

Ce e Camera Colecţionarului

În premieră pentru piaţa de artă din România, Artmark a demarat în luna iulie, la Muzeul de Artă Constanţa, proiectul intitulat Camera Colecţionarului, care a reunit, în exclusivitate, pe simeza unui muzeu, tablouri dintr-o colecţie privată. Pentru prima dată în cadrul unui proiect cultural, un colecţionar şi-a expus public achiziţiile în materie de artă.

Iniţiativa proiectului Camera Colecţionarului aparţine Galeriei Artmark şi are ca principal scop cultivarea relaţiei dintre colecție, colecţionar şi marile muzee de artă din România. „Promotor al artei de patrimoniu si nu numai, muzeul devine astfel cel mai important partener expoziţional în promovarea şi consolidarea acestei relaţii. Camera colectionarului este un proiect cultural ce urmează a fi promovat şi implementat în muzeele oraşelor mari, urmărind să se extindă, treptat, în toată ţara. Susținând ideea de mobilitate a patrimoniului, proiectul îşi propune să aducă plus valoare atât pentru colecţionarii de artă, cât şi pentru muzee, ţinta principală rămânând însă publicul”, transmit iniţiatorii proiectului.

Cu ocazia deschiderii expoziţiei de la Cluj din 14 decembrie, Fundația Polaris, partenerul evenimentului, lansează un proiect iniţiat chiar anul acesta, dedicat educaţiei pentru sănătate şi destinat îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor. Printr-o abordare holistică, implicând activităţi de educaţie, cercetare şi voluntariat, Fundația Polaris desfaşoară programe de reabilitare şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii, contribuind, astfel, prin noi metode la recuperare şi reintegrare rapidă în familie şi societate.

Expoziţia Parfum…de colecţie va fi deschisă în perioada 14 decembrie 2016 – 5 martie 2017.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu