Închide

Lovitură de stat şi criză în Turcia. Agenţiile de turism: vacanţele spre Antalya continuă

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iul. 16, 2016 0 540

160 de morţi, 1440 de răniţ şi peste 2800 de militari reţinuţi – sunt efectele anunţate în cifre oficiale în urma tentativei de lovitură de stat de azi noapte din Turcia. Peste 2700 de judecători au fost înlocuiţi din funcţie şi se discută despre reintroducerea pedepsei cu moarte, conform informaţiilor care circulă pe agenţiile de ştiri. În acest timp, zborurile charter spre Antalya, programate din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Suceava sunt operate sâmbătă, 16 iulie, conform programului stabilit, anunţă azi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Peste 1.000 de turişti români ajung azi în Antalya, pentru petrecerea unei vacanţe de şapte zile, 15% dintre cei care urmau să plece în vacanţă au renunţat, arată ANAT într-un comunicat de presă.

161 de oameni şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii trecute în Turcia, conform bilanţului oficialilor, care susţin că lovitura de stat a fost înăbuşită. De asemenea, sunt 1.440 de răniţi. 2839 de militari şi ofiţeri au fost reţinuţi, în urma tentativei de puci. Autorităţile turce au înlocuit din funcţie 2.745 de judecători, după lovitura de stat eșuată. Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri

Un grup de lucru înființat la nivelul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) ţine permanent legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, despre evoluţia situaţiei din Turcia, spun reprezentanţii ANAT. Turoperatorii români care operează chartere în destinaţiile turistice din Turcia sunt informați permanent și de partenerii lor locali despre situația din Antalya, Bodrum și Kusadasi. ”Antalya este o zonă turistică la mare distanţă de Istanbul şi Ankara, turiştii care ajung acolo sunt feriți de criza politică. Ținem cont de informările Ministerului Afacerilor Externe și ne informăm permanent, la rândul nostru, turiștii. Încă de la primele ore ale dimineții, când au plecat primele chartere spre Antalya, turoperatori români au fost prezenți să îi informeze despre faptul că vacanțele lor în resorturi din Antalya nu vor fi perturbate de ce se întâmplă în alte zone ale țării”, a declarat Alin Burcea, președinte ANAT.

În ciuda mişcărilor violente şi a măsurilor extreme care îi îngrijorează pe specialiştii în politică externă, reprezentanţii agenţiilor de turism spun că vacanţele în Turcia pot continua. „Din informațiile deținute până în acest moment, nu se justifică anularea nici unui zbor charter. Dacă situația o va impune, turoperatorii români vor lua măsuri în consecință”, transmit reprezentanţii ANAT. Cu cele șapte zboruri charter programate pentru sâmbătă au ajuns în Antalya peste o mie de turiști, procentajul celor care au renunțat la vacanță, în ultimul moment, fiind de până la 15%. Turoperatorii ANAT le oferă acestora, în primul rând, vacanțe alternative, în alte destinaţii sau perioade. În funcție de politica fiecăruia, turoperatorii ar putea şi să îi despăgubească pe turiştii care renunţă la vacanţa în Antalya. ”Vrem să venim în întâmpinarea turiștilor noștri preocupaţi de eventualele riscuri ale sejurului. Legea spune că ei își pot primi banii înapoi în cazul declarării unei situații de forţă majoră. Nu este vorba despre așa ceva în Turcia sau în Antalya, în acest moment”, precizează președintele ANAT. Peste 90.000 de turiști români au cumpărat, în acest an, vacanțe în Antalya, un număr similar anului trecut.

Având în vedere evenimentele aflate în curs de desfășurare în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne. „De asemenea, potrivit informațiilor disponibile, există disfuncţionalităţi în funcţionalitatea elementelor de infrastructură privind circulaţia rutieră, feroviară sau aeriană, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia, în cursul zilelor următoare, sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective”, spun reprezentanţii MAE. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est a țării și zona situată la frontiera cu Siria și Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de acțiuni teroriste şi de apariţia unor situații imprevizibile, produse de atentate teroriste şi atacuri armate. Informaţii despre cum puteţi contacta ambasada şi consulatele din Turcia AICI.

Site-ul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) anunța sâmbătă dimineața că șase zboruri din și către aeroportul Ataturk au fost anulate sâmbătă, după tentativa de lovitură de stat care a avut loc vineri seară în Turcia, potrivit Agerpres.

Iată ce scrie politologul şi scriitorul Stelian Tănase, pe blogul său, despre situaţia din Turcia:

„Regimul Erdogan deși civil, nu respectă standardele democratice. Admiterea Turciei în UE; este aminată exact din acest motiv serios. Este un regim autoritar, bazat pe cultul persoanei lui Erdogan. Este și un regim corupt și trebuie amintit că subiectul corupției in establishmentul turc este tabu in presă.  Orice articol pe aceasta temă este cenzurat și adesea autorii lor au de suferit, inclusiv cu inchisoarea. Nu îl poţi critica în presa turcă pe Erdogan. Regimul politic din Turcia are aparența unei  democrații (Parlament, partide, alegeri, ) dar nu este. Este un regim autoritat cu e tendințe islamiste. Lui i s-a opus acum o factiune a armatei turce, armata care prin traditie este apărătoarea unui stat laic, in care religia să nu joace nici un rol, Armata a fost de la Kemal Ataturk încă – marea mută- principala institutie de tip european, care a susținut în secolul trecut modernizarea Turcie și a militat pentru un stat laic. Erdogan a ieșit din viziunea lăsată de Kemal Ataturk – fapt care a stîrnit multe critici” – Stelian Tănase. Textul integral poate fi citit AICI.

Presa internaţională, despre criza din Turcia:

The Guardian

CNN

BBC

Reuters

New York Times

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.