Închide

Locuri noi de privit apa. Organizatorii Someș Delivery fac cerere la primărie pentru instalațiile de pe mal

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 22, 2015 1 1242

Ați stat pe gradenele noi de pe malul apei, lângă podul Elisabeta, după ce ați testat ușile cu vizor puse tot acolo? Ați citit inscripția de pe podul care a căpătat în sfârșit nume scris? Ați ieșit de la Teatrul Maghiar, în curtea cu vedere la apă, pentru un traseu scurt spre UTCN? Dacă nu ați testat noile instalații amenajate cu Someș Delivery de weekendul trecut, s-ar putea să mai aveți șansa să o faceți, pentru că organizatorii fac demersuri pentru păstrarea unora dintre amenajările temporare pregătite cu ocazia evenimentului. Acestea au fost pregătite pentru prima ediție a manifestării, organizată în weekendul 13-14 iunie, și au rezultat inclusiv în urma lansării unui concurs de proiecte deschis tuturor celor cu idei pentru Someș.

După cum declara pentru Actualdecluj.ro coordonatorul proiectului încă de la închiderea evenimentului, câteva dintre noile intervenții ar putea să își prelungească șederea pe mal de apă.

Citiți aici despre prima ediție și primele concluzii de după Someș Delivery:

FOTO/VIDEO Ne-am apropiat de “Fantoma” care traversează orașul. Ce rămâne după Someș Delivery

Clujenii își doresc spații de promenadă, joacă și relaxare pe malurile Someșului – e concluzia organizatorilor, care au formulat ideile post-eveniment. Peste 2.000 de persoane au participat la evenimentele din weekendul 13-14 iunie, după cum au contabilizat responsabilii de proiect.

Sursa foto: Somes Delivery, Dacian Groza

Sursa foto: Somes Delivery, Dacian Groza

Pe tronsonul ales pentru ediția pilot a evenimentului în 2015, bucata dintre podul Napoca și podul Horea, au apărut câteva noi trasee de plimbare: pe spațiul verde dintre strada Dragalina și râu, cu coborâre spre limba de pământ care a fost de asemenea amenajată mai prietenos, dar și pe malul opus, între Universitatea Tehnică și Teatrul Maghiar de Stat, două instituții care au acceptat provocarea Someș Delivery și au renunțat la gardul care le desparte. Organizatorii au stabilit că zona cea mai populară s-a dovedit a fi Someș Alley, o gradenă – alee, realizată din lemn și amplasată pe malul drept al râului, în imediata apropiere a podului Elisabeta – un spațiu pentru relaxare, cu bănci integrate în design. „Organizatorii au primit sute de mesaje, fie prin social media, fie direct în timpul evenimentului de la participanți, prin care clujenii au solicitat ca această intervenție temporară să nu dispară din peisajul orașului, ci chiar să fie prelungită în amonte, până lângă podul Garibaldi”, au transmis reprezentanții Someș Delivery. „Cred că succesul unui proiect precum Someș Delivery se poate măsura în ideile bune generate pentru comunitate. Someș Alley este un asemenea exemplu: proiectul celor de la Young Artists Assembly este o intervenție creativă, realizată cu fonduri minimale, dar cu efecte importante. Spațiul de plimbare și relaxare a fost apreciat de miile de oameni care au trecut pe acolo în timpul evenimentului și în săptămâna de după”, a declarat coordonatorul proiectului Someș Delivery, Mihai Mateiu.

Organizatorii au annţat că au depus o cerere de prelungire a autorizației pentru Someș Alley la Primăria ClujNapoca și așteaptă acum un răspuns din partea autorităților locale. De asemenea, se dorește păstrarea inscripției cu numele Podului Elisabeta în patru limbi, amplasată la capătul acestuia, înspre Parcul Central, precum și păstrarea pavilionului modular central amplasat în zona verde de pe malul opus, care poate fi folosit la alte evenimente ale comunității. Clujenii participanți la Someș Delivery au cerut și permanentizarea accesului la limba de pământ din apropierea podului Horea, în zona pavilionului, prin crearea unei coborâri comode și sigure.

DSC_4402_800x450

Permanentizarea accesului pietonal pe malul drept, din curtea Teatrului Maghiar spre Universitatea Tehnică și apoi către Casa Tranzit ar crea un circuit cu deschidere atât spre strada Barițiu și parcul I.L. Caragiale, cât și spre malul opus și Cetățuie, în perspectiva reconstruirii vechiului „Pod al Nemților”, spune echipa de proiect.

„Un alt câștig important este implicarea publicului în alte evenimente decât cele de tip „festival”; Someș Delivery a luat în calcul dorințele riveranilor și i-a implicat într-un exercițiu de urbanism participativ, bazat pe studii sociologice și interviuri prin care și poveștile oamenilor de lângă Someș au ieșit la lumină. La rândul lor, zecile de copii care au venit la atelierele de creație și jocurile organizate în weekend vor crește acum cu o nouă poveste, una în care râul este un prieten”, au mai transmis organizatorii.

 Organizatorii Someș Delivery pregătesc acum un raport final pentru Primăria ClujNapoca și o broșură cu principalele rezultate, care va fi disponibilă gratuit pentru toți clujenii. „Suntem convinși că oamenii ar folosi Someșul mai mult dacă pe malurile acestui ar exista spații pentru pietoni și biciclete, într-un circuit cu puncte de relaxare, iar organizatorii de evenimente culturale au demonstrat că au idei bune prin care pot anima Someșul mai mult de câteva zile pe an”, spune Mihai Mateiu.

De asemenea, va continua activitatea de documentare a istoriei și a stării actuale a Someșului pe pagina de Facebook și pe site-ul proiectului, iar în 2016 o a doua ediție, al cărei traseu nu a fost încă stabilit.

Extensia de Cluj a Street Delivery a fost organizată de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS.

Reprezentanţii primăriei au promis de mai multă vreme concurs pentru un masterplan care să vină cu soluţii pentru culoarul Someșului, unul dintre atu-urile majore ale oraşului, care încă nu e integrat în viaţa Clujului aşa cum ar merita. Una dintre promisiuni a fost lansată chiar de primar, într-o întâlnire pe tema Someşului organizată la început de an, când, de altfel, s-a vorbit pentru prima dată şi despre ideea Someş Delivery, eveniment care să aducă intervenţii punctuale şi un semnal că pe râu se pot întâmpla şi alte lucruri. Reprezentanţii OAR au început lucrul pentru pregătirea concursului, dar acesta încă nu a fost lansat de administraţie şi posibilii parteneri de proiect.

Despre promisiunile cu care a început anul puteţi citi aici:

Oraşul de pe Someş sau oraşul care şi-a întors faţa de la Someş? Primăria promite concurs pentru râul care traversează Clujul şi leagă Metropola

Pe o altă apă, în Capitală, scena de week-end (UrbanFest pe Dâmbovița):

Sursa foto: Robin and the Backstabbers

Sursa foto: Robin and the Backstabbers

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare