Închide

Locuitorii orașului, chemați cu idei de „Smart City”. Ce rezultă: proiect de panouri interactive, premiat în concurs

EconomieIT by Kristina Reştea - mai 31, 2018 0 424

O echipă de pasionați de tehnologie propune amplasarea în oraș a unor panouri interactive, cu ajutorul cărora clujenii pot afla detalii despre evenimentele și informațiile relevante din Cluj. Ideea a fost premiată în cadrul unui concurs organizat de o companie privată, în parteneriat cu administrația locală.

Hackathonul CODE4CLUJ 2018 a generat 9 proiecte menite să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea și cetățenii clujeni, au transmis organizatorii. Competiția s-a desfășurat în weekendul 18-20 mai, la Sala Polivalentă, și a avut 9 echipe participante. Pasionații de tehnologie cu spirit antreprenorial au dezvoltat, timp de trei zile, proiecte care să contribuie la viziunea Cluj Smart City. Domeniile pe care s-au concentrat aceste inițiative au fost transport și mobilitate, educație și afaceri, relația cu cetățenii, energie și mediul înconjurător, retail, turism, sănătate și siguranța cetățenilor. Hackathonul a fost organizat de Endava, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și a făcut parte din seria de activități din cadrul evenimentului Zilele Clujului 2018. Loja VIP a Sălii Polivalente din Cluj-Napoca a fost adaptată pentru un maraton de aproximativ 40 de ore de programare.

În 20 mai, fiecare echipă a avut la dispoziție circa 15 minute pentru a-și susține proiectul în fața juriului format din Marcel Ielcean, Head of IT Department la Primăria Cluj-Napoca; Andrei Kelemen, Executive Director al Cluj IT Cluster; Bianca Muntean, Executive Director al ARIES Transilvania și Cluster Manager la iTech Transilvania Cluster by ARIES T; Melania Galea, Product Engineer la âcasă și fondatorul Lean in Cluj; Liviu Istrate, Head of Architecture la Endava și Isabela Buhai, Cluj Delivery Unit Manager, Endava. Printre criteriile de evaluare a proiectelor s-au numărat: aplicabilitatea, justificarea din punct de vedere al costurilor și al beneficiilor, contribuția adusă comunității clujene, calitatea prezentării, alinierea la tendințele tehnologice și abordarea inovatoare.

 Citește și:

Clujul se vrea „oraş deştept”, dar e departe de progresele vecinilor din Europa. Primăria promite lege locală pentru acces public la date utile în „smart city”

 

Câștigătorii

Proiectul CityB/t a fost cel declarat câștigătorul primei ediții #Code4Cluj. „Acesta constă în dezolvarea unori panouri inteligente care oferă informații interactive și dedicate și cu ajutorul cărora clujenii se pot conecta la propriul oraș. Panourile vor furniza informații despre comunitate, evenimentele și proiectele de responsabilitate socială care au loc în Cluj-Napoca, poate afișa reclame și poate reprezenta un punct de comunicare între locuitori și administrație”, se arată în descrierea proiectului. Cei 5 membri ai echipei de pe primul loc au fost premiați cu câte o imprimantă 3D.

Pe locul al doilea s-a situat proiectul echipei ElectriCity, o aplicație care promite să rezolve problema traficului folosind camere de supraveghere. Premiul a constat în ceasuri smart de ultimă generație.

Locul 3 a fost ocupat de proiectul CleanAirCluj. Aplicația colectează date despre poluare și informează locuitorii asupra acțiunilor pe care le pot întreprinde pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Membrii echipei au primit câte un kit IoT pentru a dezvolta și alte soluții inedite.

 

“Cooperarea dintre cetățeni, companii private, instituții publice, mediul academic, organizatii non-profit și alte comunități în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru a crește calitatea vieții, dă naștere unui ecosistem care poate avea un impact pozitiv major în comunitate. Cluj-Napoca este un oraș care beneficiază de un asemenea ecosistem, aflat în continuă expansiune, de o viziune pe termen lung în ceea ce priveste strategia de digitalizare a orasului și de un număr mare de specialiști în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor”, a declarat Isabela Buhai, Cluj Delivery Unit Manager, Endava.

 Reprezentanții primăriei spun că sunt interesați de implementarea ideilor.„La orice hackathon aceasta e o provocare majoră – finalizarea și lansarea unui produs, iar colaborarea cu Endava pentru Zilele Clujului a inclus din start asumarea că ducem împreuna o soluție până la capăt, cu sprijinul companiei pentru implementarea ei”, spune Diana Apan, din partea primăriei.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.