Închide

Locuitorii din prospera „suburbie imobiliară” a Clujului se adună la protest, în faţa primăriei: „Floreştiul NU e doar dormitor”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 27, 2018 2 3352

 

Locuitorii din cea mai mare comună din România – „satelit” al municipiului Cluj-Napoca şi una dintre zonele cu cea mai dinamică expansiune imobiliară din ţară – se plâng că din Floreşti lipsesc o serie de elemente necesare traiului decent: de la infrastructură la curăţenie şi biblioteci. Ei spun că reprezentanţii administraţiei locale le ignoră plângerile, aşa că au programat protest paşnic: miercuri, locuitorii din Floreşti se adună în faţă primăriei ca să îşi arate nemulţumirile.

Protestul, organizat de mişcarea Umbrela Anticorupţie Cluj, e programat pentru miercuri, 29 august, de la 18.00.

Vrem infrastructură. Vrem spații verzi și parcuri. Vrem școli. Vrem grădinițe. Vrem curățenie. Vrem biblioteci. Vrem stoparea construirii haotice. Vrem normalitate, respect, transparență și demnitate, iar lista poate continua. Floreștiul este comuna cu cel mai mare număr de locuitori din România. În locul unei dezvoltări sănătoase, ne confruntăm cu numeroase probleme, majoritatea izvorâte din greșeli nescuzabile ale administrației locale. Toate revendicările, criticile și, deopotrivă, soluțiile ce sunt expuse de către oameni sunt întâmpinate cu o rezistență dură, nepotrivită și lipsită de bun simț. Așa că miercuri vom face încă un pas prin care vom arăta că suntem determinați să provocăm anumite schimbări, iar demersurile prin care vom face acest lucru se vor înmulți și vor căpăta amploare. Vrem ca Floreștiul să nu mai fie considerat doar un dormitor al Clujului, ci vrem să fie cu adevărat casa noastră, a băștinașilor și a viniturilor, un loc în care să putem trăi, nu doar dormi”, transmit organizatorii, în chemarea la protest.

 

În topurile imobiliare

Conform unui studiu publicat recent de consultanţii de la Coldwell Banker, cele mai mari suburbii după numărul de locuinţe livrate în 2017 au fost Bragadiru (Bucureşti), cu mai multe locuinţe finalizate comparativ cu Braşov, Floreşti (Cluj-Napoca), localitate în care în ultimii 11 ani s-au finalizat aproape 18.000 de locuinţe, mai mult ca în oricare dintre marile oraşe analizate, cu excepţia Bucureştiului, şi Năvodari (Constanţa), Dumbrăviţa (Timişoara) şi Cisnădie (Sibiu), care au trecut în premieră în 2017 de pragul de 1.000 de livrări.

„Cu peste 18.000 de locuinţe construite în ultimii 11 ani, din care 1.330 doar anul trecut, localitatea clujeană Floreşti a urcat în topul celor mai active zone de pe piaţa imobiliară românească. Acest lucru se datorează preţurilor imobiliare sub media naţională (884 euro/mp – Floreşti, 1.200 euro/mp – naţional, 1.523 euro/mp – Cluj-Napoca) şi proximităţii faţă de municipiul Cluj-Napoca. Situaţia este valabilă şi în cazul chiriilor, preţurile fiind 50-100 euro/tip unitate locativă, mai mici decât cele cerute în oraş. Cu o populaţie ce a crescut de la 7.600 de locuitori în 2007, la peste 33.000 în 2017, cea mai mare comună din ţară se transformă încet, dar sigur, într-un nou oraş”, arătau şi reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro, într-o analiză.

Vezi şi:

Raport imobiliar: Floreștiul, introdus în topul celor mai active „orașe” din România

 

 

Sursa foto: Umbrela Anticorupţie Cluj

 

2 comentarii

  1. cine sa-i mai inteleaga si pe florestenii astia?
    primaul le face bairam se zilele satului, sacrifica o caruta de bani si timp si efort fizic pentru acest scop nobil, manifesta atata bunavointa si imtelegere pentru bunastarea lor, si lor le trebe gradinite, locuri de joaca, asfalt si cine mai stie cate !

  2. CLUJ+FLORESTI+BACIU+APAHIDA e singura solutie pt dezvoltare pe viitor.REFERENDUM in aceeasi zi pt a se strange minim 30% din participanti s-ar mai adauga 100.000 locuitori si atunci altfel vin si banii de la centru.Sulea cu Muresan si cu cel din Apahida pot sa isi caute de lucru.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.