Închide

Locuitorii celei mai mari comune din ţară vor promenadă pe malul Someşului, în Floreşti

AdministrațieTop News by Kristina Reştea - oct. 25, 2018 0 1133

 

Cetăţenii din Floreşti cer alee pietonală pe malul Someşului. După ce au ieşit în stradă, în faţa primăriei, pentru a cere administraţiei locale să facă mai mult pentru „comuna dormitor”, unii cetăţeni vin cu propuneri concrete.

În procesul de bugetare participativă, lansat acum şi în Floreşti, Bazil Popa propune un proiect de amenajare a spaţiului public, cu un buget estimat la 100.000 euro. „Pe porțiunea de dig de la baraj spre Gilău aproximativ un kilometru se poate amenaja o alee pietonală asfaltată cu o lățime de aproximativ 4m cu băncuțe, felinare, coșuri de gunoi, arbuști ornamentali, pentru plimbare și relaxare!”, spune el.  Beneficiari ar fi „locuitorii comunei şi nu numai”.

Asta în contextul în care locuitorii din cea mai mare comună din România – „satelit” al municipiului Cluj-Napoca şi una dintre zonele cu cea mai dinamică expansiune imobiliară din ţară – se plâng că din Floreşti lipsesc o serie de elemente necesare traiului decent: de la infrastructură la curăţenie şi biblioteci.

Citeşte şi:

Locuitorii din prospera „suburbie imobiliară” a Clujului se adună la protest, în faţa primăriei: „Floreştiul NU e doar dormitor”

 

Reprezentanţii organizaţiei Someşul Nostru sunt printre cei care susţin demersul pentru noua promenadă. „Ne-am implicat și noi la Cluj și în Florești în propunerea bugetării participative. Salutăm proiectele care au legătură cu râul Someș și în general implicarea civică. Atât Floreștiul, cât și Clujul trebuie să se deschidă cu fața la râu, mai ales că lipsesc spațiile verzi, aleile pietonale și cicliste care să țină pasul cu dezvoltarea imobiliară, din păcate haotică. Precizăm și că bugetul partipativ ar putea ajunge la un nivel mai ridicat dacă este gândit un alt design care să permită: 1. dezbateri în spațiul public, nu doar vot online și competiție între proiecte, 2. sume mult mai consistente alocate pentru bugetare participativă și 3. un sistem de implementare a procesului și de monitorizare a proiectelor prin crearea unui consiliu al bugetării participative care să implice cetățenii”, arată reprezentanţii organizaţiei.

Trebuie menţionat că în această perioadă câştigătorii concursului pentru un masterplan al Someşului lucrează la regândirea amenajărilor de pe râul care traversează Cluj-Napoca. Cu ocazia prezentării publice din Comisia de Urbanism a municipiului (în mai), arhitectul Radu Spânu, care lucrează la Planul Urbanisitc General al Floreştiului, a pledat, de pildă, pentru ca proiectul să fie deschis unei joncţiuni Floreşti – Apahida şi să prevadă şi legăturile din zona metropolitană (aspect la care, de altfel, se va lucra într-o fază ulterioară).

 

Foto: proiect bugetare participativă

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare