Închide

Lockheed Martin ar putea face fabrică de baterii în România pentru întreaga UE, după ce lucrează în inteligența artificială cu o universitate din Cluj

Economie by Actual de Cluj - feb. 12, 2024 0 266

Ministrul Energiei semnează scrisoare de intenție cu Lockheed Martin într-o vizită în SUA, spune că vrea dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România după ce, când a fost ministru al cercetării, Lockheed a colaborat cu UTCN Cluj în domeniul inteligenței artificiale.

Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că a semnat în Statele Unite ale Americii, în Boston, o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic. ”Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România. Și nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow – baterie de flux redox -, o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale și militare. Este o tehnologie rentabilă și eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani și care, foarte important, nu depinde de materii prime critice și este prietenoasă cu mediul”, arată acesta.

Compania americană caută să stabilească parteneriate strategice pentru a dezvolta capacități de producție GridStar Flow pe piețele din întreaga lume. ”Au ales să exploreze România datorită poziției strategice, a capacității de producție, a competențelor inginerilor noștri, dar mai ales pentru că avem potențialul de a deveni lider european în domeniul securității energetice și al stocării energiei pe termen lung”, susține acesta. ”Toate acestea înseamnă locuri de muncă bine plătite, prestigiu și exporturi de valoare adăugată mare pentru România. Am vazut cu ochii noștri o asemenea capacitate de stocare în baterii lângă Boston. Funcționează perfect, la standardele Lockheed Martin”.

 

Intenția ar fi dezvoltarea în România a unei unități de producție care va deveni un furnizor unic de flux GridStar în Uniunea Europeană și în regiune. ”Stocarea în baterii este tot mai importantă pentru sistemul energetic național, în contextul creșterii ponderii de producție intermitentă a energiei din surse regenerabile”, susține Burduja. ”Cu Lockheed Martin am colaborat încă din mandatul trecut de ministru al cercetării, inovării și digitalizării. Compania americană a început atunci un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială. Este al doilea centru de cercetare-dezvoltare al Lockheed Martin din întreaga lume, după laboratorul din Australia”, a conchis acesta.

Citește și:

Lockheed Martin investește în inteligență artificială cu ajutorul unei universități din Cluj

Gigantul Lockheed Martin prelungește acordul de colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în domeniu inteligenței artificiale, documentul s-a semnat ieri la Ministerul Cercetării

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare