Închide

Loc de top pentru orașul în care e mereu criză de locuri de parcare: Cluj-Napoca are cele mai multe parcări „smart” din țară

AdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 03, 2021 0 219

 

Topul locurilor de parcare inteligentă din România este condus, la foarte mare distanţă, de Cluj-Napoca, arată o analiză Vegacomp Consulting, firmă activă pe piața de soluții “smart city”. Numărul locurilor de parcare inteligentă din România a crescut cu aproximativ 2400 în ultimii doi ani, transmite Economedia.ro.

Clasamentul locurilor inteligente de parcare este condus de Cluj–Napoca, cu 7.705 anul acesta,
față de 6.834 în 2020. Podiumul este completat de Craiova, cu aceleași 1.026 locuri, Iași, intrare nouă
direct pe locul 3, cu 970, iar locul al patrulea este adjudecat de Sectorul 6 al Capitalei, cu 648.

Autorii studiului descriu termenul de „parcare inteligentă” ca loc sau grup de locuri de parcare care este monitorizat și care comunică bidirecţional un set de date – status ocupare, plată.
Un „Loc de parcare digitalizat” e un loc de parcare ce poate oferi un set de informații. Printre acestea: datele geografice georeferenţiate – GIS, aflat pe o hartă digitală – în format OGC – Open Geospatial Consortium WMS – Web Map Services, kml, kmz, shapefile, sau in cloud. Acestea oferă și alte informații sau facilități: arată starea de ocupare – ocupat sau liber – în timp real, prin diferite tipuri de senzori; acceptă plată electronică – monitorizare în timp real dacă este achitată taxa de utilizare; oferă alte opţiuni, precum rezervare, blocare de la distanţă, imagini video, mesaje audio etc.

„Din răspunsurile primite (de la primării, n.red.), reiese că avem în Romania anului 2021 un procent de aproximativ 1% din totalul locurilor de parcare reprezentat de cele inteligente – 12.154, în creștere de la cele doar 9.742 de locuri din 2020”, arată raportul.

România are aproximativ 1,2 milioane de locuri de parcare publice, dintre care peste 755.000 sunt locuri de parcare rezidenţiale, în mediul urban, arată analiza Vegacomp Consulting. Cluj-Napoca e abia pe locul 6 în acest clasament, cu 34.640 de locuri de parcare. Municipiul e lider la veniturile totale generate din utilizarea parcărilor și amenzi și la parcări elecrice

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.